Societat

SÒNIA GRAUPERA

CONSULTORA DE VIATGES I HOTELS ‘FREELANCE'

“El luxe poden ser moltes coses, no és només diners”

Especialista en disseny de viatges a mida, del luxe al ‘lowcost'. A Twitter (@Graupix) recomana llocs, hotels i restaurants. El seu valor afegit és el coneixement de primera mà. Única espanyola convidada a la fira de referència de viatges de luxe a Canes.
L'èxit de les meves guies de viatge és perquè en els llocs que recomano hi he estat
Diu que té una doble vida.
Sí, de les vuit del matí a les cinc de la tarda sóc directora de relacions internacionals a la Fira de Barcelona des de fa tretze anys. I els vespres i els caps de setmana –ara en fa deu– escric guies de viatges a internet. Tinc blog (blog.soniatravelguides.com) i web (www.soniatravelguides.com) Sempre m'he dedicat al luxe i al boutique hotel. El luxe es pot interpretar de moltes maneres. No és només una qüestió de diners. Viatjar i trobar un allotjament per menys de cent euros, per a mi, és un luxe. L'èxit de les meves guies, i pel que la gent se'n refia, és que tot el que recomano ho he provat.
Parlar de viatges va ser del primer amb què es va omplir la xarxa.
Sí, primer era en forma de web i després van aparèixer els blocs. A l'Estat espanyol hi ha uns 450 blogs de viatges, i a Catalunya, calculem uns 150. Els bloguers ajuden la gent a inspirar-se. M'agraden els blogs i guies de viatges útils amb molta comparativa per oferir diverses possibilitats. Internet et facilita la informació per muntar el viatge.
La influència dels bloguers de viatges ha significat la mort de les agències tradicionals?
No, encara les agències serveixen per a molta gent. No tothom és del món 2.0. Hi ha dues agències importants que em demanen opinió quan han de recomanar hotels d'ultraluxe. Perquè en cada ciutat que visito dormo en un d'ells i en recorro deu o cinc més. Vull dominar per poder explicar quin té la millor ubicació, la millor vista, el del millor spa, la millor decoració...
Un lector que llegeixi l'entrevista pot pensar que aquesta feina és una bicoca! Però no són vacances?
Quan viatjo treballo cada vespre, em passo tres o quatre hores escrivint quan podria estar a la piscina. Els bloquers fan dos o tres apunts en el bloc de cada viatge. A més dels apunts, faig una guia complerta, no bàsica. I com que sóc una freak dels hotels, per cada ciutat intento trobar cinc o sis hotels de luxe, un parell de boutiques hotels –d'entre 100 a 150 euros– i un parell de low cost –60 a 100– En total, uns deu hotels. Fa quinze dies vaig estar a Copenhaguen i tenia una llista i un no em va agradar i no el trobarà al web i al bloc. Si no és un lloc on no aniria a dormir, doncs considero que no l'has de conèixer.
Els catalans tenim més cultura viatgera. Ens diferencia també dels espanyols?
Et donaré una dada: el 28% dels espanyols que viatgen a l'estranger són catalans. En qualsevol punta de món on vaig sempre hi trobo catalans i italians.
Els viatges també van per modes. Quina és la destinació més in?
A Europa, és Berlín i Copenhaguen. Berlín és una gran destinació i Alemanya és més barata del que ens pensem. Té molts bons preus i és molt interessant. Tailàndia és la primera destinació de l'Àsia i un lloc que s'està posant de moda és Luang Prabang, a Laos. Hi vaig estar el 2012 i al web hi tinc una guia.
Li poden escriure per demanar consell sobre una destinació?
I tant! Sóc una consultora gratuïta perquè no em dedico professionalment a això. Si he fet el viatge que em demanes t'aconsellaré o t'enllaçaré a la guia que hagi fet.
Per quant un llibre?
Em faria molt il·lusió publicar però hauria de revisar totes les guies, en total 45 i no tinc temps per fer-ho. Tinc una feina amb molta pressió i m'exigeix molt.
El turisme aguanta la crisi?
Sí, i el de luxe encara més. Sé de gent que no marxa de vacances per no gastar, però si et planifiques bé i compres el bitllet d'avió amb antelació, et pot sortir bé. Hi ha alternatives d'allotjament, com ara l'Airbnb (www.airbnb.es), que dorms a casa d'algú que t'acull.
La marca Catalunya és Barcelona?
Els estrangers estan obsessionats amb Barcelona. Només els europeus que ja coneixen Barcelona i són més sibarites s'acosten fins a Girona, per exemple. Un amic de Los Ángeles que ja coneixia Barcelona em va demanar consell. Li vaig recomanar que agafés el tren i anés a Girona. Li va encantar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.