Societat

Queixa de les entitats LGTBI pel no-desplegament de la llei contra l'homofòbia

Benestar destaca que des de l'aprovació de la norma, fa un any, s'han fet 24 cursos formatius

No s'ha desenvolupat el règim sancionador ni s'ha difós als centres

L'Observatori contra l'Homofòbia lamenta que la llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGTBI) que es va aprovar fa un any al Parlament no s'ha desplegat, no s'ha difós i ni tan sols s'han posat eines per aplicar-ne el contingut. “Tenim una llei específica sense mesures específiques. No serveix per a pràcticament res”, es queixa el director de l'Observatori, Eugeni Rodríguez. Entre aquestes mesures inexistents, destaca, per exemple, que no s'ha desenvolupat el règim sancionador tal com preveu la llei i que els directors dels centres educatius no han rebut cap mena d'informació ni de formació per evitar casos de bulling per raó d'orientació sexual.

En definitiva, Rodríguez es queixa que l'alegria que va generar fa un any l'aprovació d'una llei pionera a Catalunya ha quedat “en paper mullat”. El Departament de Benestar Social, en canvi, ha valorat positivament a través d'una nota el primer any de vigència de la llei, en què destaca que s'han celebrat 24 cursos formatius a professionals i funcionaris. Pel que fa a denúncies, la secretaria de Família n'ha registrat 28, sis de les quals es troben en procés d'investigació per la fiscalia.

“L'oficina virtual de la Generalitat per tramitar denúncies no s'ha donat prou a conèixer i, per tant, les seguim rebent a l'Observatori i llavors les traslladem al govern”, indica Rodríguez, que es queixa precisament que no s'hagi fet difusió d'una eina que és bàsica per poder reivindicar els seus drets. En la mateixa línia, destaca que no s'ha desenvolupat el reglament de les diverses sancions, així com la falta de professionals especialitzats en LGTBI –com ara psicòlegs i treballadors socials– en el servei d'atenció integral, creat també a partir de la llei.

Un altre element que les entitats consideren imprescindible perquè la normativa sigui eficient és una bona informació als professionals dels centres educatius i també als centres de salut. “Només amb una bona formació dels directors dels centres de primària i secundària es poden evitar les situacions de bulling”, plantegen, i reivindiquen que s'hi estableixin protocols per evitar els assetjaments per raó de condició sexual.

A partir de la llei es va crear també un Consell Nacional LGTBI, que, segons Rodríguez, només s'ha reunit un cop i que, a més, consideren que està desequilibrat i demanen que es reformi, perquè hi ha catorze representants de l'administració i només sis de les entitats.

LES DADES

80
incidents
homòfobs ha rebut l'últim any l'Observatori contra l'Homofòbia, des de pintades a la porta fins a piulades.
17
per cent
de les denúncies per homofòbia a Barcelona ciutat són per discriminació en l'àmbit laboral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS