Societat

El registre civil canvia el nom a dos menors transsexuals catalans

Són els primers casos a Catalunya en què uns jutges ho permeten

Salut també ho farà a les targetes sanitàries

Per primer cop a Catalunya dos menors transsexuals, Alan, de 17 anys, i Tori, de 10, han aconseguit que dos magistrats acceptin canviar el seu nom sentit, que no es correspon amb el sexe amb què van néixer, al registre civil. Es tracta del jutge que duu el registre de Rubí i el d'Arenys de Mar. A l'Estat espanyol ho han aconseguit uns 27 menors, i és que la llei del 2007 permet a un adult, no pas a un menor, i amb informes mèdics, canviar el seu nom i sexe al registre, un punt necessari per poder-ho fer al DNI i als documents oficials.

Els dos menors catalans pertanyen a famílies de l'associació Chrysallis , que vetlla perquè se'ls respectin els seus drets fonamentals, i que ara impulsa una llei de diversitat i de gènere espanyola. Javier Maldonado, advocat de l'entitat, exposa que sol·liciten el canvi de nom dels nens i nenes transsexuals apel·lant a dos arguments: l'ús habitual del nom –per demostrar-ho han de portar dos testimonis i expedients, com per exemple els escolars i sanitaris– i, en segon lloc, perquè és una causa prou justa.

“Els menors tenen un nom que els perjudica i demanem la seva modificació perquè no es menystingui la seva identitat i els seus drets”, assegura Maldonado, que hi afegeix: “La majoria de jutges accepten la nostra petició i agraïm la seva sensatesa”, i a la minoria de jutges que els hi ho denega els recorden que són “els primers defensors dels drets dels menors”. A l'Estat s'han denegat uns quatre casos.

Protocol escolar

En aquesta línia, i de manera pionera, el Departament de Salut ha anunciat que canviarà el nom a setze menors catalans transsexuals a la targeta sanitària per respectar el seu gènere sentit. Aquesta iniciativa s'emmarca en el desenvolupament de la llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, aprovada fa un any i que impulsa l'àrea per a la igualtat de tracte i no-discriminació del Departament de Benestar Social. Des de Benestar s'assegura que ajudaran a canviar la identificació a tota persona que els hi ho sol·liciti en l'àmbit català.

David Tello, president de la nounada Chrysallis Catalunya, ha avançat que també treballen amb Benestar perquè Ensenyament aprovi un protocol d'actuació sobre la identitat de gènere dels escolars perquè sigui un referent a tots els centres catalans.

A més, han entregat a Benestar el model de recomanacions que l'entitat ofereix a les escoles. “Els nostres fills no tenen cap trastorn mental. Volem que es visualitzi la seva realitat amb naturalitat”, declara Tello. La vicepresidenta de l'entitat, Esther Pérez, hi insisteix: “És clau que els llibres de text recullin aquesta pluralitat.”

Nova delegació de Chrysallis

L'Associació de Famílies de Menors Transsexuals Chrysallis , que atén i assessora unes 200 famílies a l'Estat espanyol ja té delegació a Catalunya. La junta catalana està formada per David Tello, president (amb jaqueta gris, a la foto); Jaime Ulldemolins, secretari i tresorer (al seu costat); Esther Pérez, vicepresidenta executiva ( a la dreta), i Cristina Fernández, vicepresidenta de relacions institucionals (a l'esquerra). El seu objectiu és “acompanyar” els infants en el seu trànsit social i “apadrinar” altres famílies per demanar els canvis necessaris en escoles i altres àmbits de la vida perquè els menors no siguin discriminats. El correu electrònic és [email protected].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona