Societat

Un banc paga cent mil euros de multa a Girona per pisos buits

L'entitat és el Banc Popular, que ha recorregut contra les sancions i per aquesta raó els diners estan immobilitzats fins que no es resolgui el recurs

S'han fet cinc requeriments més a tres entitats bancàries i dues immobiliàries

El pagament no exclou una altra multa si no se cedeixen pisos

L'Ajuntament de Girona ha cobrat per primer cop diners procedents d'una multa a una entitat bancària que té pisos buits. El Banc Popular ha ingressat més de cent mil euros a les arques municipals per les dues sancions que li ha imposat el consistori pel fet de tenir vuit pisos sense ocupar per un període de més de dos anys. Tot i aquest ingrés, el consistori no pot tocar els diners fins que es resolgui el recurs que l'entitat bancària va presentar en contra de les sancions. Abans caldrà que es resolgui el litigi judicial que mantenen.

La tercera multa, en curs

L'Ajuntament ha imposat dues sancions al Banc Popular per aquest motiu. La primera va ser per un import de 43.200 euros a raó de 5.400 euros per pis. Com que el banc no va reaccionar, l'Ajuntament va cursar una segona sanció que incloïa interessos de demora i que superava els 50.000 euros. A més, el consistori ja havia anunciat que, en cas que l'entitat no cedís els pisos, tramitaria una tercera sanció. El pagament, però, no exclou que la tercera sanció quedi paralitzada, segons va explicar ahir el regidor de Serveis Socials de Girona, Eduard Berloso. El regidor assegura que es continuarà multant l'entitat fins que no cedeixi els pisos buits, ja que aquest és l'objectiu de les multes: “No es tracta de recaptar diners, sinó de forçar les entitats bancàries a cedir els pisos que mantenen buits des de fa temps a la borsa de lloguer social, a fi de destinar-los a persones en situacions econòmiques precàries.”

Sobre el fet que el Banc Popular hagi pagat les dues primeres sancions tot i haver-hi recorregut en contra, el regidor ignora els motius concrets, però sospita que és, o bé per evitar la tercera sanció, per evitar els interessos que se'n deriven si no es paguen i el recurs no prospera, o perquè ja donen la causa per perduda. El Punt Avui va intentar parlar ahir amb els responsables del Banc Popular a la demarcació de Girona, però no va ser possible.

Cinc expedients més

El consistori no carregarà els neulers només contra aquesta entitat. Berloso admetia ahir que hi ha en tràmit cinc expedients sancionadors més, que serien contra la Sareb, La Caixa, Catalunya Caixa i immobiliàries associades a aquestes entitats. En aquest sentit, assegura que ja s'han certificat pisos que fa més de dos anys que estan buits, i que s'ha enviat un requeriment a les entitats propietàries a fi que els cedeixin. Berloso va dir que entre totes aquestes entitats tenen un nombre “important” de pisos buits que podrien cobrir necessitats bàsiques de molts ciutadans en cas que es posessin al lloguer social. Segons les últimes dades de l'Agència Catalana de l'Habitatge, a Girona hi ha 578 pisos buits que pertanyen a entitats bancàries o la Sareb i que provenen d'execucions hipotecàries. Caldria afegir a aquesta xifra les que no han estat mai ocupades i les que no provenen de desnonaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona