Societat

Calamarsada per sorpresa

La tempesta que va arrencar al Montnegre va descarregar amb força a Mataró, Argentona i Cabrera de Mar, que van quedar coberts pel glaç

La pedregada va fer desperfectes als tres municipis sense causar danys personals

No serà ni la primera ni l'última vegada que surten les màquines de treure neu a netejar l'autopista per una calamarsada. Ara feia temps que no passava, però els experts asseguren que aquests contrastos meteorològics seran cada vegada més freqüents. Hores abans que la tempesta descarregués amb virulència sobre Mataró, es registrava a la capital del Maresme una temperatura primaveral de 24,5 graus. Les fortes precipitacions es van originar sobre el Montnegre, on ahir també es podia veure encara el glaç. Aquestes es van traslladar amb força fins a arribar a la ciutat de Mataró i els entorns d'Argentona i Cabrera de Mar. Ahir al matí, el paisatge es mantenia emblanquinat amb gruixos importants de gel als costats de l'autopista C-32, on la nit abans van quedar col·lapsats molts vehicles fins que no van actuar les màquines llevaneu. També ahir, els serveis de neteja de Mataró van haver d'actuar durant tot el matí per treure muntanyes de calamarsa que s'havia acumulat a molts carrers, ja que el temporal va deixar gruixos d'entre 20 i 30 cm de pedra. La nit anterior la policia local va rebre unes trenta trucades d'emergències i els bombers van haver de fer una setantena de sortides entre Mataró i Argentona. La majoria dels avisos van ser per habitatges amb problemes d'inundacions i filtracions, i per afectacions de mobilitat per accidents de trànsit.

A Cabrera de Mar algunes empreses del polígon tenien problemes per netejar cobertes i sostres que s'havien esfondrat pel pes del gel. El que en va sortir més malparat, però, va ser el Club Nàutic, que, a causa del violent onatge, va perdre un tros de la terrassa. L'alcalde, Jordi Mir (CiU), tot i assegurar que no hi ha risc per a l'estructura de l'edifici, va manifestar que ara s'haurà de reforçar la zona d'accés perquè no hi passi la gent. De fet, les instal·lacions del club han quedat descalçades uns sis metres. Uns quilòmetres més amunt, la platja de Mataró també va rebre de valent, ja que l'aigua va arribar fins a la zona de jocs infantils i va engolir la sorra.

Regenerar o abocar

L'alcalde, David Bote (PSC), va admetre ahir que miraran d'avaluar els danys per decidir quines actuacions cal fer. “O esperem que el litoral es regeneri de manera natural o caldrà fer-hi una aportació extraordinària”, va dir. El fort onatge també va causar l'enfonsament d'un tram de pantalà de 10 metres de llargada al port de Mataró. Una placa de formigó d'aquestes passarel·les es va trencar sense causar danys materials ni personals. El gerent del consorci del Port, Joan Bellavista, va explicar que es tracta d'un tram que estava degudament senyalitzat perquè s'hi feien els treballs previs de renovació dels pantalans. Un altre dels punts castigats per l'acumulació de pedra van ser les instal·lacions de la fàbrica Velcro, situada als afores d'Argentona. En aquest cas, es va enfonsar una part del sostre de la planta i també un tros d'un mur. Tot i això, l'incident no va provocar cap ferit. El mateix va passar al centre comercial Mataró Parc, on el glaç va col·lapsar els desaigües i això va provocar que l'aigua entrés a raig al recinte.

LES XIFRES

5
Són els graus que va baixar la temperatura després de la tempesta que va caure diumenge a la nit.
24,5
És la temperatura màxima que es va registrar diumenge a Mataró hores abans que comencés la tempesta.

Els pagesos temen ara per les possibles glaçades

“Aquesta vegada no ens ha tocat el rebre”, assegurava ahir un pagès de les Cinc Sènies de Mataró. La calamarsada va caure a partir del centre comercial Mataró Parc en direcció cap a Argentona i Cabrera. Així que els pagesos de l'extensió agrària mataronina estaven contents perquè aquest cop els havia tocat només la pluja. Els danys de la calamarsa són inferiors que els d'una pedregada perquè té dimensions més petites. D'aquesta manera molts hivernacles van suportar el pes però d'altres hauran de canviar alguns dels vidres o plàstics. A l'extensió del pla de Grau, a Argentona, era un paisatge de postal emblanquinat. A l'exterior els treballadors s'afanyaven a collir la bleda que no s'havia malmès, per evitar que rebi amb les baixes temperatures que s'han anunciat pels pròxims dies. “La nit de dimarts a dimecres potser s'arribarà a un o dos graus negatius, però això serà tot el fred que tindrem aquest hivern”, apuntava ahir el meteoròleg Joaquim Serra, que assegura que durant la tempesta de diumenge la temperatura va baixar només uns cinc graus. Alguns pagesos que s'han atrevit a sembrar a l'exterior amb les temperatures suaus d'aquest hivern pateixen ara que se'ls faci malbé la collita. “Patim pels tomàquets que tenim a punt de collir, però diuen que serà poca cosa, així que potser ens en salvarem”, expliquen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona