Societat

La plantilla del metro manté la vaga dilluns i dimecres

Els treballadors acorden per unanimitat rebutjar la proposta de TMB i mobilitzar-se durant el MWC

Treball fixa uns serveis mínims del 30%, i del 50% en hores punta

La vaga del metro durant la celebració del Congrés Mundial del Mòbil (MWC) sembla inevitable. La plantilla va decidir ahir de forma unànime en dues assemblees –al matí i a la tarda– mantenir les mobilitzacions previstes: és a dir, una vaga de 24 h el dilluns dia 22, primer dia del congrés, i una altra el dimecres 24. La Generalitat va fixar ahir mateix uns serveis mínims del 30% excepte en hores punta –és a dir, de 6.30 h a 9.30 h, i de 16 h a 20 h–, quan hauran de circular el 50% dels combois d'un dia normal.

La plantilla rebutjava així l'oferta que dimecres va fer-los la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que implicava una pujada salarial de l'1%, cenyida a la limitació que estableix la llei de pressupostos estatals, però en aquest cas –i a petició del comitè d'empresa– aplicada de forma lineal, és a dir, que es tractaria d'una xifra igual per a tots els treballadors, amb independència del seu sou, i que sortiria de dividir aquest 1% de la massa salarial entre el conjunt de la plantilla. L'oferta també incloïa substituir totes les baixes perquè sempre estiguin coberts tots els llocs de treball, i l'ampliació progressiva dels contractes a jornada completa, segons l'empresa pública ja el 75% del total, i dels indefinits, que ja arriben al 90%.

Pel comitè, però, TMB “quasi no s'ha mogut” de la posició inicial, en paraules del seu portaveu, Carlos Sánchez, i així ho va repetir en les assemblees, on va assegurar que aquesta ha estat la primera proposta que els ha lliurat l'empresa des que fa tres mesos van iniciar-se les converses, i la va qualificar d'inconcreta i insuficient. El rebuig a l'oferta i la ratificació de la vaga –que anirà acompanyada d'una manifestació dilluns i una concentració a la plaça Sant Jaume dimecres– es van aprovar pràcticament per aclamació. Només es va registrar una abstenció entre el miler de persones que van assistir a alguna de les dues assemblees. La resta, tots d'acord.

TMB va emetre un comunicat a primera hora de la tarda en què acusava el comitè de no haver “exposat adequadament” la proposta i destacava que en la reunió hi havia participat “un percentatge escàs de la plantilla”, obviant que encara no s'havia fet la segona assemblea. El cert és que en les trobades es va repartir la proposta fotocopiada –el PDF de la qual també corria entre el mòbil dels assistents–, i va ser desgranada sencera, això sí, amb les postil·les de rigor. Ja al vespre, la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, exhibia una actitud més contemporitzadora, i deia que no perdia “l'esperança” en un gir d'última hora que eviti la vaga, tot i que sense concretar com pensava aconseguir-ho. Vidal va admetre que no hi haurà cap més proposta abans de dilluns, però va insistir que el rebuig a la que hi ha sobre la taula no justifica una mesura tan dràstica com la vaga. “No hem plantejat cap mesura lesiva per als treballadors, només millores. Podem valorar si són o no suficients, però no suposen cap retrocés de drets laborals”, va al·legar.

El tràngol d'ahir per a TMB i l'Ajuntament barceloní el va rematar el Departament de Treball, en dictar uns serveis mínims del 30% excepte en les hores punta, en què serien del 50%, una fórmula que queda molt lluny del que demanava l'empresa: que fossin del 60% i el 80%, respectivament, i que l'L9, com que és una línia automàtica i funciona sense conductor, circulés com un dia normal.

LA XIFRA

107.000
assistents
espera el MWC, un 9% més que l'any passat, en què l'augment de viatges al metro durant la fira va ser d'entre 30.000 i 40.000 al dia.

LA FRASE

Necessitem transport públic per al congrés. Tenim pla B però confiem no haver-lo d'aplicar
John Hoffman
president del mwc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia