Societat

La plantilla de Ferrocarrils de la Generalitat entra en la via de la pau social

Treballadors i empresa pacten noves condicions salarials en un acord fins al 2020

La incorporació de nou personal ha estat quasi nul·la els darrers anys

La provisionalitat i els temps de precarietat sembla que han arribat a la fi
a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). El conflicte viscut aquesta setmana per la vaga dels treballadors del metro de Barcelona hauria pogut tenir una dimensió encara més gran si s'hagués afegit a la protesta el personal d'FGC com tenia intenció de fer. Un acord d'última hora ho va evitar i va posar plantilla i empresa en la via de la negociació per renovar un conveni que s'havia anat prorrogant des del 2010.

L'estira-i-arronsa venia donat perquè els treballadors volien negociar un conveni de llarga durada, mentre que l'empresa en volia un de més limitat en el temps. Finalment, la direcció es va avenir a negociar un acord que ha de cobrir el període de cinc anys entre el 2016 i el 2020. El primer acord, tancat el 17 de febrer, que va permetre desbloquejar la situació i desconvocar la vaga, ha de permetre als treballadors recuperar els nivells salarials perduts amb el temps de la crisi, que els sindicats xifren en una disminució del 30%. Com a contraprestació, la plantilla s'avé a acceptar un increment de la jornada laboral, segons ha informat l'empresa. Per a una negociació posterior s'han deixat altres conceptes com ara l'organització laboral.

En el conveni en vigor fins ara, les retribucions van des dels 19.777 euros, per al personal base, fins als 36.234 euros, per als tècnics superiors.

Segons consta en l'última memòria d'FGC feta pública a través del web de transparència del govern, en data de 31 de desembre del 2014 l'empresa té una plantilla de 1.621 treballadors, la gran majoria dels quals, 1.254, treballen a les línies metropolitanes. Un 72% de la plantilla treballa amb el règim de contracte indefinit.

Durant els anys de precarietat de la crisi, la plantilla de Ferrocarrils de la Generalitat ha experimentat un creixement mínim i, pel que fa a noves incorporacions, s'han concretat en només 18 persones, maquinistes, per fer front a les necessitats de la posada en servei del nou ramal de Terrassa.

El cost d'explotació de Ferrocarrils per a aquest any 2016, només en l'àmbit de les línies del servei metropolità, és de 60 milions d'euros, segons consta en l'últim contracte programa signat, per al període 2015-1016. La majoria de les necessitats pressupostàries les cobreix l'ATM, amb més de 43 milions d'euros. Les aportacions de la Generalitat són de 10 milions.

A banda dels trens metropolitans, amb servei a Barcelona, el Vallès, el Llobregat i l'Anoia, Ferrocarrils de la Generalitat també cobreix la línia de Lleida a la Pobla –l'única de Renfe que s'ha traspassat a la Generalitat– i els trens cremallera de Núria i Montserrat.

LES XIFRES

5
anys
de vigència té l'acord assolit el 17 de febrer passat entre els treballadors i la direcció d'FGC.
60
milions
d'euros costa l'explotació de les línies metropolitanes, segons s'explica en el contracte programa.

Renfe perd un 5% de treballadors entre el 2014 i el 2015

L'any 2014, la plantilla de Renfe a Catalunya arribava als 2.037 treballadors, un 5% més dels que hi havia a finals de l'any passat, quan el nombre de treballadors era de 1.936, segons fonts de l'empresa ferroviària. D'aquests treballadors, la majoria, 1.200, estan destinats a la demarcació de Barcelona.

Una de les principals característiques és l'envelliment de la plantilla, ja que l'edat mitjana dels treballadors és de 54 anys, i la necessitat de renovar-la no s'ha aprofitat precisament per incorporar-hi més dones, ja que aquest col·lectiu només suposa un 10% del total de
la contractació.

La conflictivitat laboral a Renfe va viure un moment delicat l'any passat quan l'empresa va plantejar un ERO que finalment va ser pactat amb els treballadors amb un paquet de 775 baixes incentivades a tot l'Estat. El preacord signat el novembre de l'any passat ha de donar peu a un nou conveni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES