Societat

30 milions a escoles de l'Opus

L'Opus Dei té 15 centres concertats que segreguen els alumnes per sexes

La Generalitat pagarà aquest curs quasi 30 milions d'euros a les16 escoles concertades vinculades a la prelatura de l'Opus Dei, que, totes menys una, segreguen els alumnes per sexes. El concert es va renovar el setembre del 2014 i, segons va informar ahir la conselleria d'Ensenyament, té una durada de quatre anys en el cas dels centres d'infantil i ESO (és a dir, que no acaba fins al curs 2017/2018) i de 6 anys per als centres de primària (fins al curs 2019/2020). D'aquests 16 centres concertats vinculats a l'Opus Dei, només n'hi ha un que no separa els nens de les nenes a les seves aules: l'escola Avantis, de l'Hospitalet de Llobregat, que és el parvulari del Xaloc amb menors de fins a 5 anys.

Els 30 milions d'euros que l'administració paga a aquests centres són bàsicament, i tal com estableix la LEC, per pagar les nòmines del professorat.

Segons les dades facilitades per Ensenyament, en els darrers 5 anys les escoles vinculades a l'Opus Dei han rebut del govern 150 milions d'euros, a raó d'uns 30 milions d'euros anuals. Les escoles a les quals s'han abocat més recursos són el col·legi Bell-lloc del Pla de Girona, amb més de 3 milions d'euros cada any; l'escola La Vall de Sabadell, també amb més de 3 milions d'euros anuals; La Farga, de Sant Cugat del Vallès, amb la mateixa quantitat, i el Xaloc de l'Hospitalet de Llobregat, que no arriba als tres milions d'euros a l'any.

Cada escola, doncs, ha rebut en cinc anys més de 15 milions d'euros. Es tracta de col·legis molt elitistes que, si bé no són propietat de l'Opus Dei, sí que és aquesta prelatura ultracatòlica la que hi imparteix l'ensenyança catòlica.

Els pares que han triat aquests centres que opten per segregar els alumnes per sexes consideren, segons fonts de l'Opus Dei, que aquesta “és la millor manera d'educar els fills” i recorden que en molts països d'Europa “hi ha escoles públiques que segreguen per sexes”.

El sindicat USTEC-STEs, majoritari en el sector, va lamentar ahir que Junts pel Sí hagi rebutjat la possibilitat de desconcertar aquells centres educatius vinculats a ordes religiosos que segreguen per sexe. “No podem entendre com grups polítics que diuen que defensen l'equitat, la igualtat i que pretenen construir les bases d'un nou país més just, acabin donant suport a una visió reaccionària de l'educació”, van lamentar, i va comminar els parlamentaris a rectificar la seva decisió “per l'equitat educativa”.

LES XIFRES

16
milions
d'euros ha rebut de la Generalitat en cinc anys l'escola de l'Opus Dei La Farga de Sant Cugat del Vallès.
150
milions
d'euros han rebut del govern les setze escoles concertades vinculades a la prelatura en 5 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós