Societat

FABIAN MOHEDANO

IMPULSOR DE LA CAMPANYA ‘JA ÉS HORA' I AUTOR DEL LLIBRE ‘100 MOTIUS PER A LA REFORMA HORÀRIA'

“El canvi horari és possible perquè és un tema de salut”

“Tothom ha d'entendre que no respectar els àpats ni les hores de son és tan dolent com tenir el colesterol alt”

“Al setembre és molt just perquè encara hem de fer la llei de reforma horària i el pacte laboral”

Diputat i activista
Fabian Mohedano (Barcelona, 1975) és llicenciat en ciències del treball. Tot i que va substituir Artur Mas com a diputat de Junts pel Sí, continua lluitant per la racionalització horària. Creu que si tots hi estem d'acord es pot consensuar una transformació de l'ús del temps que ens faci més lliures.

Des del 2014 repeteix amb insistència que el canvi horari és possible, que Catalunya ha de ser com Itàlia o Portugal. Ha aconseguit que els polítics en parlin i que el Parlament es comprometi a aprovar una llei òmnibus per a la reforma horària. N'està convençut i acaba de publicar un llibre on explica els motius i com aconseguir-ho. Posem-nos a l'hora. 100 motius per a la reforma horària es va presentar ahir a la Casa del Llibre de Barcelona.

Creu que acabarem trencant inèrcies i aconseguirem dinar a la una i tancar l'activitat pública a les set del vespre?
N'estic convençut. No només per la conciliació. El canvi horari ha de ser possible perquè és un tema de salut. Cal fer molta pedagogia, als CAP, a les escoles, als mitjans de comunicació, però tothom ha d'entendre que no respectar els àpats ni les hores de son és tan dolent com tenir el colesterol alt.
Però calen altres instruments, potser legals, més enllà de la pedagogia...
El Parlament ha d'elaborar la llei de la reforma horària, que ha de ser una llei òmnibus, que afecti el comerç, l'escola, la cultura, la funció pública.
El curs vinent hi haurà més escoles de primària que faran jornada intensiva. No és contradictori?
Totalment. I així ho he fet saber. La jornada intensiva no ajuda si els nens no dinen a l'escola. La jornada s'ha d'ajustar perquè els nens puguin esmorzar a casa i dinin a l'hora que els toca.
Què ha aconseguit en aquests tres anys d'activisme?
Hem aconseguit situar a l'agenda política la reforma horària, i els ciutadans comencen a tenir esperança que una racionalització dels horaris és possible.
Per què creu que ara és el moment?
Perquè estem en un moment de canvi general, de trencar moltes herències. I els horaris actuals són una herència del franquisme a la qual volem dir adéu. A més, la globalització juga també al nostre favor.
Vostès s'havien marcat tres anys com a temps màxim per aconseguir el canvi. Difícil, no?
Vam posar el setembre del 2016 com a data simbòlica. És molt just perquè hem de fer la llei i també un gran pacte laboral, però jo crec que anem a bon ritme. El que cal és fer-ho bé; no pot passar com amb la llei del tabac. Però, passi el que passi, la iniciativa popular per la reforma horària es donarà per acabada el 31 de desembre del 2016 perquè vam dir que duraria tres anys, i així serà.
Sempre deixarà el llibre com a llegat. Són consells?
Consells i reflexions. Elements que espero que serveixin per accelerar el procés i ens ajudin a tenir uns horaris més racionals per poder viure millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia