Societat

Societat

Una mare recupera la filla dos anys després d'haver-la perdut pel català

L'Audiència de Tenerife li torna la custòdia de la menor i nega que aprendre una llengua li provoqui cap trastorn

El pare l'ha retingut vuit mesos

Feliç i esgotada. És el sentiment de Nadya, la mare de Sant Cugat del Vallès a qui el març del 2014 una jutgessa de Güímar, a Tenerife, li va retirar la custòdia de la seva filla, adduint que l'aprenentatge del català “podia ser un escull en la seva evolució ”, i que ara, dos anys després, l'ha recuperat. L'Audiència de Tenerife li va donar la raó l'octubre del 2015, però la negativa del progenitor a tornar la menor, tot trencant el règim de visites, l'ha fet viure un calvari, que no ha volgut explicar fins haver recuperat la nena, que ja té sis anys.

La mare havia trobat feina a Sant Cugat i va deixar l'illa amb la seva filla el febrer del 2013. El pare va demanar modificar la custòdia perquè no podia costejar anar-la a veure cada quinze dies. La secció primera de l'Audiència de Tenerife, en la resolució del 27 d'octubre del 2015, recrimina a la jutgessa de Güímar tots els seus arguments per donar la custòdia al pare. “No ens trobem davant del supòsit d'un trasllat capritxós o abusiu, guiat per la intenció de dificultar les visites del progenitor, sinó davant d'una situació de desocupació, amb tot el drama social i econòmic que comporta”, i qualifica de “totalment raonable i lògica” la decisió de Nadya, que a més va obtenir un contracte indefinit.

L'Audiència també afirma que la mare no havia de demostrar que el canvi de residència beneficiava la menor, sinó que el pare havia de demostrar que la perjudicava. “Aquest tribunal –afegeix– tampoc no entén que els motius lingüístics puguin ser perjudicials o que impliquin un trastorn d'adaptació, ni escolars.” I conclou que “afecta més l'estabilitat emocional d'una menor d'aquesta edat modificar la custòdia que no un canvi de residència”.

La mare, però, ha trigat vuit mesos perquè el pare complís la sentència i des de feia sis mesos només podia parlar per telèfon amb la seva filla, sense poder ni abraçar-la. “És indignament injust el procediment de família”, declarava ahir Nadya, que ha vist com el seu excompany ha aprofitat els marges legals per allargar el procés –com ara renunciar a l'advocat i no sentir-se notificat–, que ha perjudicat la menor, la qual, segons la seva mare, té sentiment de culpa i sent que ha de complaure a tots. El Nadal passat, el pare va trencar el règim de visites perquè havia perdut la custòdia i, com que aquest comportament ja no és una falta penal –han desaparegut–, les denúncies s'han de fer als jutjats i no a comissaria, i tot s'eternitza.

Fins i tot el pare no va dur la menor a l'escola i hi va faltar tota una setmana aquest juny. El jutjat va derivar l'execució del retorn de la nena a la policia autonòmica de les Canàries i, després de parlar diversos cops amb el pare, divendres passat va accedir a entregar-la a la mare.

LA FRASE

Aquest tribunal no entén que els motius lingüístics puguin perjudicar la menor
pel
Audiència de Tenerife
sentència 27/10/15

LA XIFRA

8
viatges a Tenerife
en les darreres quatre setmanes ha fet Nadya per poder recuperar la seva filla.

LA DATA

17.06.16
Nadya
es retroba amb la seva filla, amb l'actuació de la policia de les Canàries, perquè el pare no volia complir la sentència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot