Territori

La cultura dels derrotats

Al3Mura arriba a Reus com un festival a contracorrent

Accatone desesperat per empaitar un aliment a la boca, en els suburbis d'una Roma gegant amb peus de fang. Franco Citti, l'actor que l'interpreta, perdut, després de quedar-se sense l'únic mètode de subsistència econòmica: la prostitució de la seva dona. El retrat de perdedors socials que enmig de la batalla provocada pel capitalisme opten per la ironia, la broma, el pasotisme. Itàlia, un país que troba la seva organització en el caos. Tot això i més és Pier Paolo Pasolini, un director de cinema italià a contracorrent. També es desmarca de la 'massa' cultural el festival Al3Mura, que ha arribat a Reus, aquest dijous al vespre, al Centre de Lectura, amb la inauguració d'una exposició dedicada al realitzador transalpí.

'Periferia d'un somni. El cinema de Pasolini vist per 5 dibuixants' és una mostra perfecta de la coherència ideològica mostrada pel director durant tota la seva carrera, estruncada de forma tràgica, amb aquells perdedors que s'eduquen en el valor de la derrota, els invisibles per una societat adormida en somnis materials. Així ho ha destacat el dibuixant Miguel Villalba, més conegut com El Chico Triste, brúixola de l'exposició per captar la participació de Jésica Cichero, Kap, Marilena Nardi i David Pablo Pugliese. Tots tres fan un repàs a la vida i obra de Pasolini amb un toc avantguardista, per moments, surrealista, per altres, però sense deixar indiferent a ningú.

Un Pasolini que mira per l'objectiu de la seva càmera i veu uns genitals (on posa l'ull, posa...). Un Pasolini que passeja amb un somriure, acompanyat d'un senyor burgés, mentre deixa enrere un paisatge obscur, un corb i un cartell de propietat privada. Una flor que tapa els genitals d'una dona. Quatre mafiosos que amaguen amb la seva mirada el vici de 'Saló'. Un Pasolini ensangrentat a 'Edip rei'. 'Accatone' vestit amb un barret de dona i somrient. Són algunes de les imatges que el visitant pot degustar en una mostra que esdevé una metàfora punyent del treball de l'italià.

"Nosaltres portem una direcció contrària a la massa cultural. És fonamental que hi hagi persones o organismes que, sense ser pretenciosos, ensenyin quina és la direcció correcta. I Pasolini sempre anava en contradirecció". Són les paraules de Bartolomeo Smaldone, poeta, escriptor i president de Spiragli, l'associació que promou el festival Al3Mura, conjuntament amb l'entitat cultural tarragonina Etcètera, comandada per Oscar Ramírez. Tots dos es van trobar a la Puglia tot just ara un any i van acordar que el festival de cultura italiana sortiria per primer cop del país per venir a Reus i Tarragona. Evidentment, amb un toc de cultura catalana inclós.

L'exposició inaugurada al Centre de Lectura es podrà veure fins el 29 de juliol i també està organitzada per Reusdigital.cat, amb el suport de l'Ajuntament de Reus. Precisament, la regidora de Cultura, Monserrat Caelles, ha assistit a la inguració de la mostra i ha reivindicat la necessitat d'establir més ponts culturals entre la capital del Baix Camp i Tarragona. I és que la cultura és allò que dóna sentit a la nostra vida, parafrasejant a Bartolomeo Smaldone.

El festival Al3Mura ha continuat a Reus amb un lectura poètica i actuació de Juan López Carrillo (poeta) i Gerard Marsal (músic), al Centre d'Art Cal Massó. A partir d'aquest divendres, els actes es traslladen a Tarragona, amb la projecció de curtmetratges i documentals sobre Pasolini, les actuacions de Pau Vallvé, Bikimel o el pianista Daklen Difato, i altres col·loquis al voltant de la poesia i l'escriptura. Per a més informació dels actes, cliqueu en aquest enllaç.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA