Administracions

Nou intent per a la independència de Medinyà

L’alcalde de Sant Julià de Ramis busca la complicitat de partits polítics perquè es pugui fer una excepció a la llei que ho impedeix

L’Ajuntament de Sant Julià de Ramis dona un nou impuls a l’intent de restituir la independència a Medinyà, un poble que la va perdre el 1972 es ser integrat a Sant Julià. L’alcalde, Marc Puigtió, i representants dels grups municipals es reuniran aquest dimecres a Madrid amb diversos partits polítics amb l’objectiu de trobar una “excepció” que permeti recuperar l’autonomia municipal, informa l’ACN.

Una llei catalana que va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional, hagués permès aquesta iniciativa, que amb la llei a la mà només seria possible si Medinyà tingués almenys 5.000 habitants. Puigtió admet que és un procés “difícil” perquè a Medinyà només hi viuen 863 veïns, però fa notar que, de fet, no es tracta d’impulsar un nou municipi sinó de recuperar el que ja existia abans del 1972.

Durant dos anys i quatre mesos, Medinyà va tornar a ser poble. Però el Tribunal Constitucional (TC) i l'aplicació del 155 van tirar per terra tot allò que, durant temps, s'havia construït des del municipi i que el Parlament de Catalunya va avalar. Al juny del 2015, el Parlament aprovava, amb 118 vots a favor i només vuit en contra (els vots de Cs), la proposició de llei que recuperava l'autonomia municipal. Es restituïa així una situació que s'havia allargat durant més de quatre dècades. Perquè Medinyà ja havia estat poble, però al 1972 un decret franquista el va annexionar amb Sant Julià. L'alegria va durar poc. El PP, que casualment havia votat a favor de la llei al Parlament, va recórrer la segregació davant del Constitucional i el setembre del 2017 la sentència de l'alt tribunal va estroncar les aspiracions de Medinyà. I l'aplicació del 155, que arribaria just un mes després, no va deixar cap marge: la comissió gestora es va veure forçada a desaparèixer. Les comarques gironines tornaven a tenir 221 municipis.

L'alcalde ha recordat que el fet que Medinyà recuperi la independència és una postura de consens tant a Sant Julià de Ramis com a Medinyà i que, de fet, el ple del juliol del 2018 ja va adoptar l'acord de "refermar la voluntat i el compromís per seguir portant a terme tots els passos necessaris amb les institucions implicades perquè Medinyà torni a esdevenir un municipi independent".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla