Administracions

Urbanisme

El nou POUM de Santa Cristina d’Aro aposta pel decreixement

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro ha aprovat provisionalment un nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que fa una aposta clara per un decreixement urbanístic, segons explica l’alcaldessa, Maria Lourdes Fuentes. Amb aquest POUM es desclassifiquen 198 hectàrees de sòl residencial i industrial previstes en l’antic plantejament; s’actua sobre les urbanitzacions històriques, aplanant el camí cap a la seva futura i reclamada recepció, i es potencien els valors ambientals, socials, identitaris i paisatgístics que ens ofereix el territori no urbanitzat.

Segons Fuentes, la revisió d’aquest planejament general ha significat repensar, sobre la particular estructura del territori, el model d’ordenació urbana i d’ocupació del sòl que, en la seva darrera redacció i aprovació, el 2008, estava associat a les tendències de creixement residencial i d’activitat econòmica, “en un context clarament diferent del que ens trobem actualment”.

El nou POUM de Santa Cristina d’Aro incorpora totes les determinacions i directrius definides per les lleis, els reglaments i planejaments de rang superior, i descriu una proposta d’ordenació en la qual el decreixement dels teixits residencial i industrial, en relació amb el planejament anterior, reverteix en una revisió dels sòls urbans ja executats, per a la seva millora i compleció. També ho fa sobre el sòl no urbanitzable, protegint els ecosistemes i els elements naturals de caràcter patrimonial, recuperant i revalorant la xarxa de camins existent, la xarxa hídrica i les seves zones d’influència i, alhora, possibilitant des del planejament la valorització econòmica dels usos agrícoles, forestals, ramaders, turístics o altres, que són admissibles dins d’aquest tipus de sòl i que han de continuar formant part de l’estructura activa del municipi.

Així doncs, en un moment en què el territori debat la importància de mantenir els seus espais naturals i revisar l’ordenació dels sòls no sostenibles, Santa Cristina d’Aro fa una clara aposta per aquest decreixement urbanístic, desclassificant 198 hectàrees de sòl que l’antic plantejament destinava preferentment a usos residencials. El nou POUM ordena tan sols 27,7 hectàrees de sòl urbanitzable delimitat, de les quals 13,4 es destinen a usos residencials i assistencials ubicats al voltant del nucli urbà, i 14,3 a activitats econòmiques. També es classifiquen 5,3 hectàrees com a sòl urbanitzable no programat.

Segons l’alcaldessa, “revisar el POUM obliga a conèixer l’estat de desenvolupament en els quinze anys de vigència i les conseqüències que la seva aplicació ha tingut sobre la qualitat de vida de les persones, en l’equilibri del medi natural i en el desenvolupament dels objectius socials i econòmics que es pretenien”. Segons indica, “aquest exercici ha permès posar en pràctica estratègies de planejament que busquin l’equilibri entre les necessitats socials, les activitats econòmiques, la diversitat i el funcionament dels ecosistemes, i el valor del seu paisatge tant del medi rural com del medi urbà”.

Recepcionar urbanitzacions

Paral·lelament, el nou planejament actua en les urbanitzacions històriques del municipi amb dèficits, com són Rosamar, Golf Costa Brava, Can Reixac, les Teules, Bell-lloc II, Sant Miquel d’Aro i Vall Repòs; el POUM revisa els objectius, l’àmbit, l’ordenació i les condicions de gestió i execució dels polígons d’actuació que les inclouen, per tal de facilitar-ne la futura recepció, que possibilitarà la igualació dels drets i deures de tota la ciutadania, tot validant la viabilitat econòmica d’executar les obres que manquen. A més, l’Ajuntament també treballa per crear al riu Ridaura, al seu pas pel municipi, un gran parc fluvial. L’estudi, dissenyat per l’arquitecte i paisatgista Martí Franch, vinculat amb el POUM i el PEU del Ridaura, ha de ser un punt de partida per crear una infraestructura verda i blava vertebradora al sud del municipi. El Ridaura és el riu més important de la comarca, després del Ter. Neix a l’Ardenya i desemboca a Platja d’Aro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt