Societat

Polèmica taurina

Els irreductibles de Vidreres

La plaça de braus va registrar ahir una bona entrada, en el primer dels correbous de la festa major d'aquest any, en què no hi va faltar una xiulada a un grup d'antitaurins

S'entén que hi hagi gent que aquests jocs els trobi anacrònics

Sense els correbous d'Olot i de Torroella de Montgrí, els de Vidreres s'han convertit ara en l'únic espectacle d'aquest tipus a les comarques de Girona. Ahir es va fer el primer dels tres que s'han programat per la festa major d'aquest any, en un recinte que gairebé es va omplir. Entre el públic i entre els corredors hi havia afeccionats olotins i torroellencs, als quals els col·legues de Vidreres van mostrar la seva solidaritat per la megafonia.

S'entén que hi hagi gent que aquests jocs els trobi anacrònics, propis de temps reculats. Certament, a Vidreres s'hi crea un ambient molt particular, en què el locutor bilingüe que anima es refereix a la plaça desmuntable on té lloc el xou com a “plaça monumental” i a uns pobres jònecs que els falta una banya com a “magnífics exemplars”. Talment com si s'hagués viatjat en el temps (cap a unes dècades enrere), pels altaveus s'atia els corredors amb frases com “veo mucho mariquita” o “basta de mariconadas”.

Conscients que són una mena de poblat d'Astèrix assetjat per exèrcits de defensors dels animals, els taurins de Vidreres semblen estar a la defensiva. Ahir, el locutor insistia una i altra vegada que, aquí, a les vaquillas se les tracta bé, que no pateixen i que no tolerarien cap agressió a les bèsties durant la festa. També es demanava que els que portessin més cerveses del compte (en concret, dotze, suposem que per fer una broma) no saltessin a la sorra i es recordava que els menors de 16 anys no hi podien participar. La gent va complir.

Incursió antitaurina

És lògic pensar que Vidreres serà a partir d'ara el gran objectiu dels defensors dels animals. Això va quedar demostrat –tot i que de manera tímida– amb la presència a les grades d'un grupet d'antitaurins que gravaven l'espectacle i prenien notes. En ser detectats, l'organització els va convidar a marxar, cosa que van fer escortats per agents dels Mossos d'Esquadra mentre una part de la plaça els xiulava. El locutor d'ambient va col·laborar a fer que la cosa no anés a més, reclamant respecte per la gent que no compartia l'afició als correbous. Ha de ser complicat, anar a fer campanya contra aquesta festa en un poble on l'Ajuntament hi dóna suport per àmplia majoria i a l'entrada tenen unes escultures amb el lema “Correbous de Vidreres, tota una festa, tota una tradició”.

Sense incidents

L'espectacle pròpiament dit va discórrer amb normalitat, inclosos els inevitables moments de tensió quan l'animal enganxava o feia caure un corredor. Un noi va haver de ser atès pels sanitaris després que, en saltar la barrera, va caure malament al passadís. Així mateix es van veure detalls de qualitat de professionals capaços de saltar per sobre del cap de l'animal, fer una retallada a base de cops de cintura i canvis de ritme o tres pases de capote seguits.

Avui, els correbous segueixen amb l'encierro, a les vuit del matí, i el darrer espectacle a la plaça, a les cinc. Com ahir, a la mitja part s'oferirà una exhibició amb cavalls. L'entrada costa 10 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró