Societat

religió

diada de l'onze de setembre

El bisbe Omella no assistirà a la missa de l'11 de setembre

La celebració, en honor als patriotes catalans, la convoca la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat

L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, no assistirà a la missa que aquest 11 de setembre es farà a les deu del matí a la basílica de Santa Maria del Mar en honor als patriotes catalans morts des del 1714. Al contrari que el seu antecessor, Lluís Martínez Sistach, que els darrers anys havia presidit l'acte, Omella, que ara al novembre farà un any que va ser destinat a la diòcesi de Barcelona, ha declinat la invitació adduint que ja tenia un altre compromís. La missa, doncs, la presidirà el rector de Santa Maria del Mar, Salvador Pié, al costat del monjo de Montserrat Bernabé Dalmau, actual consiliari de la Lliga, que, després de quatre anys en el càrrec (va substituir Hilari Raguer), passarà el relleu a Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat procedent del País Valencià.

Aquesta missa és l'únic acte religiós que es fa el dia de la Diada i l'organitza cada any la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, fundada pel bisbe Torras i Bages el 1899, en temps de la Renaixença, època marcada per un fort sentiment de reconstrucció nacional. Des d'aleshores aquesta entitat s'ha distingit per la seva defensa del país i la llengua treballant sempre sota el lema Fe i país.

La missa de la Diada Nacional de Catalunya és, juntament amb la missa del dia de Sant Jordi i la de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya, l'acte més important que organitza cada any. Tot i que avui la repercussió de la Lliga és molt petita, en el seu moment aquesta entitat va tenir un gran pes, també polític. Una curiositat relacionada amb aquesta missa és que l'any 1926 Antoni Gaudí va ser detingut per la Guàrdia Civil quan sortia d'aquesta celebració perquè es va negar a parlar en castellà amb els agents.

Es dóna la circumstància que el bisbe Omella sí que va presidir el mes d'abril, al Temple Expiatori del Tibidabo, l'eucaristia final del congrés Cor Iesu, Vultus Misericordiae, organitzat per la Institució Balmesiana amb Schola Cordis Iesu, una entitat internacional que es considera de catòlics ultraconservadors. El congrés, per exemple, va ser molt aplaudit i celebrat per la revista Germinans Germinabit, assot de l'Església catalana, dels bisbes catalans implicats amb el país i de qualsevol iniciativa catòlica de caire progressista i catalanista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia