Societat

Societat

La petita papallona viatgera

Científics de l'Institut de Biologia Evolutiva segueixen una espècie de pocs centímetres durant una migració de més de 4.000 quilòmetres

Creua el desert del Sàhara a gran alçada per criar a les sabanes tropicals africanes

Més d'un cop es deu haver creuat amb la Vanessa cardui, tot i que ara mateix potser no n'és conscient. Segurament deu haver estat passejant pel camp, però tampoc seria estrany haver-la vist a la muntanya o en entorns urbans. Vanessa cardui és el nom científic de la papallona migradora dels cards, un dels exemplars més geogràficament dispersos del planeta (viu a tots els continents, tret de l'Antàrtida) i una de les papallones més belles de les més comunes a Catalunya. Fa entre cinc i nou centímetres i és de color taronja, amb taques majoritàriament marrons i negres, però blanques a les puntes de les ales. Ara segur que la recorda.

Científics de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) han perseguit aquest insecte a través d'Àfrica per estudiar el seu recorregut migratori. Se sabia que era llarg, però no es pensava que ho fos tant. Els biòlegs han trobat que, tot i la seva aparent fragilitat, és capaç de travessar el desert del Sàhara, suportant altíssimes temperatures i orientant-se volant a gran alçada, per criar a la sabana africana. Segueix, doncs, una ruta comuna en molts ocells migratoris, però que per primer cop es demostra que està a l'abast d'aquests lepidòpters, molt més petits que la popular papallona monarca, que viatja del Canadà a Mèxic en grups multitudinaris.

Fins ara, sabíem que la papallona dels cards desapareixia d'Europa a la tardor i se suposava que s'establia al nord d'Àfrica per passar-hi l'hivern. Les expedicions de camp dels científics del centre mixt del CSIC i la UPF han demostrat que, en realitat, pot arribar fins a la sabana tropical africana, és a dir, que fa un viatge de quatre mil quilòmetres. “Duen a terme circuits migratoris per tot el món que ens són pràcticament desconeguts. Aquest viatge entre Àfrica i Europa és només la punta de l'iceberg”, explica Gerard Talavera, un dels investigadors a càrrec de l'estudi.

Els investigadors van empaitar les papallones per països com el Senegal, Benín, Txad i Etiòpia i van poder observar migracions massives, en trobar-ne més de 20.000 en un sol camp a la llera del riu Níger, al pas per Benín. Així doncs, el proper cop que es creuï amb la Vanessa cardui, a més de la bellesa, li podrà reconèixer l'esforç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia