Societat

educació

El pla innovador d'Escola Nova 21 aplegarà 482 centres

Els impulsors del programa impliquen la Diputació de Barcelona i hi volen sumar les altres per crear cinquanta xarxes d'escoles

Un 16% dels col·legis amb educació obligatòria hi participen

El programa d'innovació educativa Escola Nova 21 ha tingut una rebuda que ha trencat totes les expectatives dels seus promotors. S'hi han apuntat 456 escoles i instituts públics i concertats, als quals s'han de sumar els 26 impulsors de la iniciativa, i, malgrat que el pla estava pensat per aplegar-ne 200, finalment els impulsors han trobat la fórmula perquè hi siguin tots.

Ho faran, segons van explicar en la presentació del pla d'ahir, gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona (a la qual esperen poder sumar les de Lleida, Tarragona i Girona, i l'Ajuntament de Barcelona), que treballarà juntament amb Escola Nova 21 i les escoles i municipis que ho demanin per crear una cinquantena de “xarxes territorials d'innovació”.

Les xarxes estaran formades per un màxim de deu escoles o instituts cadascuna que compartiran els seus processos de transformació, pràctiques i experiències “avançades”. Dels 456 centres, n'hi haurà trenta, triats en funció de la seva representativitat territorial, de nivell educatiu, socioeconòmica i de titularitat pública o privada, als quals es farà un acompanyament intensiu que “garanteixi que el canvi és irreversible”, segons David Pérez, coordinador d'Escola Nova 21. El canvi –hi va afegir– “serà progressiu. Per exemple, en dues etapes educatives cada any”. Pel que fa a la resta de centres, n'hi haurà prou que estiguin “orientats al canvi” i l'apliquin al seu ritme.

L'objectiu, sostenen els impulsors, és que quan el programa acabi, d'aquí a tres anys, s'hagi generat una “cultura d'innovació col·laborativa sostenible” que contribueixi a la millora educativa global.

“Es tracta de la iniciativa col·laborativa de canvi educatiu de major abast que s'ha donat mai a Catalunya, ja que té la implicació de més d'un 16% dels centres amb educació obligatòria”, asseguren els impulsors del programa, que remarquen el fet que els centres participants “són una mostra representativa del sistema educatiu català”: un 68% dels centres són públics i un 32%, concertats; un 40% són de secundària o en tenen, i un 15% són centres de màxima complexitat.

Escola Nova 21 s'encarregarà d'aportar la metodologia, que inclourà tallers de millora, trobades amb els centres pioners del pla pilot per compartir el seu procés de canvi, processos d'avaluació compartida dels centres de la xarxa, jornades d'intercanvi entre les comunitats educatives dels centres i un espai virtual que fomenti la reflexió i el debat, i complementi la interrelació presencial.

Adaptat

El mètode, segons remarquen els impulsors, es podrà adaptar al context i les necessitats dels centres de cada xarxa. Per poder arribar a totes les xarxes, caldrà el suport dels tècnics de l'àrea d'educació dels ajuntaments, que “dinamitzaran” les xarxes, i de les diputacions, que faran d'enllaç entre Escola Nova 21 i els municipis. Els responsables del programa confien a sumar al projecte totes les diputacions i l'Ajuntament de Barcelona (més d'un centenar de centres són de la ciutat) per cobrir tot el territori i ja estan perfilant el pressupost destinat a la col·laboració.

Dels centres inscrits a Escola Nova 21, un 78% són de les comarques barcelonines; un 8%, de les gironines; un 5,6%, de les lleidatanes; un 5,6%, de les tarragonines, i un 2,3%, de les Terres de l'Ebre. El projecte Escola Nova 21 té la participació de la Fundació Jaume Bofill, el Centre Unesco de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l'Obra Social La Caixa, i el suport del Departament d'Ensenyament.

LES XIFRES

68
per cent
de les escoles i instituts d'Escola Nova 21 són públics. El 15% són centres de màxima complexitat.
30
centres
dels 456 que participen en el programa tindran un acompanyament intensiu per garantir-ne el canvi.
78
per cent
dels centres són de les comarques barcelonines. Es vol implicar en el programa l'Ajuntament de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona