Societat

política catalana

desnonaments

El Govern planta cara al TC amb una nova llei antidesnonaments

Lloguer social obligatori i expropiació de pisos als bancs són algunes de les mesures que planteja l'avantprojecte

Ho havien anunciat. No es quedarien de braços creuats davant la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre diversos articles de la llei 24/2015 que fa referència a l'emergència en l'habitatge. Per aquest motiu i en el que la consellera de Governació ha qualificat “d'un temps rècord”, han redactat un avantprojecte de llei que es presentarà a aprovació i en el qual es preveuen un seguit de mesures per evitar desnonaments i per protegir els més desfavorits en l'àmbit de l'accés a l'habitatge.

Meritxell Borràs ha qualificat la llei de “molt sòlida” i ha afirmat que partits com el PP no trobaran “arguments jurídics” per portar la llei al Constitucional, “només polítics”, perquè s'han trobat fórmules per donar viabilitat a allò que el TC va prohibir.

L'avantprojecte de llei proposa un seguit de mesures destinades a resoldre les situacions més extremes lligades amb la pèrdua de l'habitatge. A través del codi de consum s'engeguen mecanismes de mediació per evitar els desnonaments. Tanmateix estipula que als bancs i les empreses que tinguin pisos buits se'ls pugui arribar a expropiar els immobles per un període determinat, perquè el Govern considera que els immobles deshabitats no compleixen cap funció social, quan hi ha famílies en risc d'exclusió. La normativa estipula, a més, un lloguer social obligatori

Si la llei derogada en part pel Constitucional afectava 72 ajuntaments que s'havien adherit al programa, en aquest cas els municipis que hi han volgut participar són 234. La consellera Borràs ha afirmat que es donaren eines als ajuntaments perquè puguin ajudar a les famílies que poden perdre el seu habitatge, així com ha adquirit públicament el compromís de dotar els consistoris de recursos humans i econòmics per dur-ho a terme.

Pel que fa al cost de la normativa, el Govern calcula que haurà d'adquirir 2.150 habitatges el primer any i n'han calculat el cost real, que la consellera no ha fet públic. Borràs va concloure que l'adquisició dels habitatges es farà compartint el cost al 50% “amb els ajuntaments del país”.

La normativa, ara com ara, no té el suport de la PAH, malgrat que han participat en totes les reunions que s'han fet i han proposat mesures que s'han incorporat a la llei, segons ha explicat Borràs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia