Societat

Una plaga molt arrelada

El mosquit tigre va arribar a 35 nous municipis el 2015

L'‘Aedes albopictus', localitzat per primer cop a Sant Cugat l'any 2004, ja s'ha estès per la conca del Mediterrani, de Girona a Cadis

Catalunya és, amb diferència, la comunitat més colonitzada

El mosquit tigre, l'espècie procedent del sud-est asiàtic que es va detectar per primer cop a Sant Cugat l'estiu del 2004, ja s'ha estès per tota la costa mediterrània, des de Girona a Cadis. Un equip d'investigadors coordinats per Francisco Collantes, del departament de Zoologia i Antropologia Física de la Universitat de Múrcia, acaba de fer públic un estudi que actualitza les dades ja publicades fa un any i que posa de manifest no només que l'assentament de l'insecte invasor ja completa tot l'arc mediterrani, sinó que, a més, avança cap a l'interior.

Durant l'any passat, gràcies a un pla estatal de recerca promogut pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, els científics van arribar a inspeccionar 237 municipis i van detectar la presència de mosquit tigre en 112. A Catalunya, l'insecte ha colonitzat 35 poblacions més i ha sorprès els experts perquè ha tornat a aparèixer a la demarcació de Lleida, on l'any 2008 ja s'havia detectat en un magatzem de pneumàtics del municipi de Maials. “En aquell moment va haver-hi una actuació molt ràpida que no va deixar rastre del mosquit durant anys”, va explicar ahir Aitana Oltra, coordinadora del projecte Mosquit Alert, una aplicació app a través de la qual qualsevol persona pot notificar una possible troballa de mosquit tigre al territori. Gràcies a aquest programa, que coordinen el Creaf i el CEAB-CSIC amb l'impuls de La Caixa, aquest 2016 ja s'han rebut 800 noves fotos de mosquit tigre, de les quals segur que 300 corresponen a exemplars de l'espècie colonitzadora.

I va ser també gràcies a aquesta aplicació que es va poder detectar la presència l'any passat del mosquit a Tàrrega. Els investigadors ho van confirmar i més tard també el van detectar a la ciutat de Lleida.

L'expansió del mosquit tigre des de la demarcació de Barcelona ha estat progressiva i no homogènia. De fet, els primers exemplars no es van detectar a Andalusia fins a l'any 2014. Collantes explica que és clar que la colonització s'ha anat fent cap al sud i cada cop és més clar que “la via principal ha estat l'autopista AP-7”. No només en els pneumàtics. Els mosquits viatgen dins dels cotxes i de fet s'han arribat a establir controls per intentar interceptar-los. A Catalunya, segons Collantes, no s'ha estès de manera uniforme, sinó deixant espais buits “que més tard es van omplint”.

Les aplicacions per a mòbil, que han implicat els ciutadans en la localització, han ajudat a dibuixar el mapa de l'expansió del mosquit. De totes maneres, Collantes aclareix que molts cops “quan es comença a detectar l'insecte ja fa un any o un any i mig que és al medi”.

L'investigador encarregat de recopilar les dades reconeix que s'han de llegir amb certa prudència perquè ell està convençut que n'hi ha molts més dels que apareixen. “El que és clar és que en els llocs on hi ha alguna cosa, segur que hi ha això i molt més”, subratlla Collantes. És un problema de la mateixa metodologia de treball i també, segons denuncia l'expert, “que no n'hi ha recursos suficients”.

Oltra destaca la importància de la participació ciutadana en el projecte de detecció de nous assentaments del mosquit. “És impossible posar trampes a tot arreu. En el cas d'Osca, una de les troballes més inesperades, els científics hi van anar després de rebre un avís d'una persona a través de l'aplicació Mosquit Alert.

La via principal és l'AP-7. No només a través dels pneumàtics. Els mosquits viatgen dins dels cotxes
El que és clar és que en els llocs on hi ha alguna cosa, segur que hi ha això i molt més
Francisco Collantes
coordinador de la investigació
A Lleida hi va haver una actuació molt ràpida el 2008 que no va deixar rastre del mosquit fins ara
Aitana Oltra
Coordinadora mosquit alert

Transmissor del Zika, el dengue o el Chikungunya

Els Aedes albopictus, més coneguts com a mosquits tigre, no només són molt molestos per les picades, sinó que poden ser un vector de transmissió d'algunes malalties, com les causades pels virus del Chikungunya, dengue i Zika. Per aquest motiu, des de la seva aparició, a Catalunya s'han fet diverses campanyes de prevenció i fins i tot es va crear una comissió de prevenció i control el juny del 2010 per elaborar una estratègia d'actuació. Entre les actuacions, més enllà de les campanyes de prevenció, Salut va elaborar un model d'ordenança municipal.

El mosquit tigre, amb les seves característiques ratlles negres i platejades, ha proliferat perquè les larves són aquàtiques i crien en petites masses d'aigua, naturals o artificials, estancades i tancades, com ara bidons, gerros, plats de testos, cubells o pneumàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia