Societat

Aiguat de tardor

El telèfon d'emergències 112 rep més de 900 avisos durant el temporal

Protecció Civil manté en alerta el pla Inuncat pel risc d'inundacions

A partir del migdia es poden reactivar les pluges intenses al litoral

El conseller d'Interior demana fer cas de les prohibicions de pas perquè les conseqüències de no fer-ho “poden ser fatals”

L'episodi de pluges d'aquest dimecres ha generat més de 900 trucades al telèfon d'emergències 112, la majoria relacionades amb inundacions de baixos d'edificis i també amb el rescat de vehicles. El temporal ha ofert una treva aquesta nit, però l'alerta es manté davant la previsió que els ruixats tornin aquesta tarda. Protecció Civil demanar extremar la prudència, fer cas de les indicacions de les autoritats i no accedir a zones acordonades.

El telèfon 112 ha rebut un total 973 trucades relacionades amb les pluges fins a les dotze del migdia, si bé durant la passada ha disminuït notablement el nombre d'avisos (72 entre la mitjanit i les 8.00 hores). La gran majoria de trucades (82%) s'han fet des del Maresme (800). El Barcelonès, amb 88, ha estat la segona comarca que ha emès més avisos, seguida del Baix Empordà (13), Selva (11) i el Vallès Oriental i el Baix Llobregat, amb 10. Per municipis, des de Vilassar de Mar s'han rebut 198 trucades, des de Premià de Mar 168, i des de Mataró 120.

Gran part de les alertes han estat per acumulacions d'aigua, inundacions de baixos, de patis o soterranis, filtracions, incidències al clavegueram i també rescat de vehicles.

Arran d'aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han rebut fins a les onze de la nit de dimecres un total de 344 avisos per la pluja. Des de les onze fins a les set del matí el cos d'emergències ha realitzat 39 serveis per incidències derivades de les fortes pluges. A la Regió d'Emergències Metropolitana Nord s'han atès 24 serveis, la majoria dels quals al Maresme. A les comarques gironines s'han atès 12 serveis i a la regió d'Emergències Metropolitana Sud, 3.

Les brigades municipals i policies locals han realitzat serveis amb motiu de les inundacions en els seus municipis i així com els Mossos d'Esquadra en la regulació del trànsit en les vies tallades.

Durant la passada nit i matinada s'ha superat el llindar d'intensitat de pluja a punts del Baix Empordà. Destaquen la Bisbal d'Empordà (30 l/m2 en 30 minut), la Tallada d'Empordà (20 l/m2), Sant Pere Pescador (28 l/m2), Torroella de Montgrí (27 l/m2) i Castelló d'Empúries (22,6 l/m2). El registre màxim de precipitació acumulada s'ha produït a Cabrils (220 l/m2 24h).

La situació del trànsit s'ha normalitzat durant la passada nit a la N-II i la C-31 i aquest matí no hi ha hagut incidències destacables.

Ja s'ha restablert la circulació de trens de la línia R1 de Rodalies Renfe, que va quedar interrompuda poc abans de les set del vespre entre el Masnou i Mataró a causa de les inundacions. Des de les vuit del vespre se circulava per via única. A causa de les pluges el pas inferior a l'estació de Vilassar i a la de Masnou-Premià van quedar inundats. Cap a les nou del matí d'aquest dijous els trens circulaven amb normalitat.

D'altra banda, hi ha hagut talls en el subministrament elèctric que han afectat 746 abonats a Lloret de Mar, 737 a Premià de Mar, 519 a Blanes i 435 a Argentona. En aquests moments no hi ha cap incidència activa.

Es manté l'alerta

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en alerta el Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat). I és que després d'una nit i un matí més tranquils, es preveu que els ruixats tornin a partir del migdia. Els municipis de Cabrils i Cabrera de Mar mantenen activats en alerta el seu Pla d'Autoprotecció Municipal PAM INUNCAT.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha demanat als ciutadans que quan es trobin amb zones inundades amb prohibició de pas en “facin cas” perquè “les conseqüències poden ser fatals”. Jané també ha remarcat que “ningú minimitzi mai el risc i que es faci cas de les emergències”.

El conseller ha lamentat la mort d'una persona ahir a la riera de Cabrils a Vilassar de Mar, suposadament per haver accedit amb cotxe a una zona que estava abalisada, si bé les autoritats no han confirmat aquest extrem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia