Salut

sanitat

inversions

Més recursos per a cinc ABS que estaven infrafinançades

Es tracta de les àrees bàsiques de Salt, Figueres, Sils-Vidreres-Maçanet, Breda-Hostalric i Can Gibert del Pla de Girona

El nou model d'assignació té més en compte les desigualtats socials

Cinc àrees bàsiques de salut (ABS) de la regió sanitària de Girona –les de Salt, Figueres, Sils-Vidreres-Maçanet de la Selva, Breda-Hostalric i Can Gibert del Pla de Girona– rebran més recursos del Departament de Salut a partir del 2017 després d'haver analitzat la seva situació a partir d'uns criteris socioeconòmics més afinats que el model actual de finançament. L'objectiu de Salut és reduir les desigualtats en salut millorant l'assignació dels recursos amb què treballen aquestes àrees. Les cinc ABS –cadascuna de les qual inclou un CAP o més i diversos consultoris locals– que es beneficiaran d'aquest increment de recursos tenen una població de referència de 155.000 persones en total. A la regió sanitària de Girona hi ha un total de 41 ABS que tenen una població total de referència de 839.958 persones.

Aquestes cinc ABS de la demarcació formen part del conjunt de les 180 ABS de tot Catalunya a les quals, a partir del 2017 i fins al 2021, es destinaran 65 milions d'euros. En concret, el 2017 ja es destinaran 13 milions a les 180 ABS considerades prioritàries.

El nou indicador socioeconòmic que a partir de l'any que ve s'utilitzarà per determinar l'assignació de recursos a les ABS és el resultat d'un estudi que Salut va encarregar a l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas). L'anàlisi feta per l'Aquas posa de manifest l'existència de territoris que, actualment, reben assignacions superiors o inferiors a la mitjana sense una consideració clara del seu nivell socioeconòmic. Els factors que s'han inclòs per calcular aquesta nova reassignació són: el percentatge de població amb ocupacions manuals; amb nivell d'instrucció baix; la taxa de mortalitat prematura; la d'hospitalitzacions evitables; el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic; el de població amb rendes anuals inferiors a 18.000 euros, i el de rendes anuals superiors a 100.000 euros.

LA XIFRA

65
milions
d'euros rebran les 180 ABS que es consideren prioritàries, entre les quals hi ha les cinc de la demarcació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia