Societat

Els jutjats de violència sobre la dona no es toquen

El conseller de Justícia descarta centralitzar el servei que s'ofereix en 29 òrgans arreu de Catalunya

Enterra un estudi del 2015 perquè allunya el servei a les víctimes

El Departament de Justícia ha descartat completament aprovar i executar un estudi que proposava centralitzar i comarcalitzar l'atenció judicial a víctimes del masclisme que ara ofereixen 29 jutjats mixtos –de primera instància i d'instrucció– arreu de Catalunya.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va explicar ahir a El Punt Avui que aquest estudi l'havia elaborat l'equip anterior, arran de l'aprovació de la Llei Orgànica 7/2015, que permet la possibilitat de concentrar en un únic partit judicial les denúncies i els assumptes de violència masclista que ara estan integrats en els jutjats mixtos, que a més realitzen processos penals i civils. “Els estudis serveixen per prendre decisions, i en aquest cas el descartem perquè és més important mantenir la proximitat dels jutjats al ciutadà”, va assegurar Mundó.

Carta als alcaldes

Veient la confusió al territori que l'estudi s'aplicaria i de manera immediata, el conseller va enviar ahir mateix una carta als alcaldes del país que podrien estar afectats per l'aplicació d'aquest estudi per aclarir-los que no s'aplicarà pas. No hi havia cap acord pres, i si el govern català l'aprovés, després hauria de rebre el vistiplau del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Consell de Ministres, en una tramitació que es podria haver allargat més de dos anys.

En l'estudi, per exemple, es plantejava centralitzar l'atenció judicial a les víctimes dels jutjats mixtos de Cervera i Balaguer a l'especialitzat de Lleida. A la demarcació tarragonina, es proposava incrementar a dos els jutjats de violència sobre la dona de Tarragona ciutat per assumir les denúncies de Reus, el Vendrell, Valls i Falset. O el jutjat especialitzat de Manresa assumiria l'atenció de Berga, Igualada i Vic.

A l'estiu, la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va analitzar l'estudi i el va validar “com un primer pas per superar les rèmores del partit judicial”, per tal de “millorar l'especialització i l'eficàcia organitzativa”, i va suggerir alguns canvis, com ara reequilibrar la càrrega de treball entre jutjats, que es van incloure en l'esborrany de reforma dels òrgans judicials catalans.

L'actual equip de Justícia, al final, ha descartat aplicar l'estudi després de posar a la balança avantatges i inconvenients. L'avantatge més evident és l'especialització dels casos de violència masclista i la descongestió dels jutjats mixtos. I el greu inconvenient és que en alguns casos la víctima hauria de fer més de 60 quilòmetres, i més d'una hora de viatge amb transport públic, per anar al jutjat especialitzat, tot i que sempre podria ser atesa en un jutjat de guàrdia. “Aquí prioritzem la proximitat del jutjat al ciutadà”, va reiterar Carles Mundó, que hi va afegir que moltes mancances es resoldrien si es cobrís el dèficit de jutges i jutjats que té Catalunya.

LA FRASE

Els estudis són per prendre decisions. I en aquest cas, el descartem perquè la proximitat del jutjat és més important
Carles Mundó
conseller de justícia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia