Societat

societat

solidaritat

Primera Nevera Solidària contra el malbaratament

Un ateneu de Sant Andreu té una nevera on tothom pot dur o recollir menjar

Forma part d'una xarxa iniciada a Biscaia

Una nevera oberta a tothom: si a algú li sobra menjar, pot portar-lo i, qui en necessiti, pot agafar-lo. Aquesta és la innovadora experiència que s'ha posat en marxa a l'Ateneu L'Harmonia de Sant Andreu, a Barcelona: la Nevera Solidària .

És la primera que es posa en marxa a Catalunya i segueix l'experiència d'èxit que va començar a Galdakao (Biscaia) l'any 2015. “Tot i que sabem que en algun moment n'hi ha hagut en funcionament, cap ha estat adherida a la xarxa”, explica Mariona Ortiz, membre de la Fundació Banc de Recursos , una de les entitats promotores de l'acció.

Formar part de la xarxa vol dir tenir garantida una seguretat alimentària, perquè hi ha un col·lectiu, en aquest cas STAP Social, que tindrà cura del manteniment de la nevera i evitarà, per exemple, que el menjar hi estigui més de dos dies. A més de la Fundació Banc de Recursos, participen en el projecte la Fundació Rezero, Nutrició Sense Fronteres i l'Ateneu L'Harmonia. Tècnics de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària han fet formació a les persones que tindran cura de la nevera i dels aliments.

“Sobretot pretenem provocar una reflexió sobre el menjar que llencem”, planteja Ortiz. Per això es posa a disposició de tothom una nevera. Es calcula que cada any 262.500 tones d'aliments van a les escombraries procedents de llars (58% del total), supermercats (16%) i restaurants (12%). Això significa 39,4 quilos per persona i any. Al marge, hi ha el malbaratament de la distribució a l'engròs, de la indústria agroalimentària i del sector primari.

“Hem de canviar les pautes de consum”, insisteix la portaveu del Banc de Recursos, una entitat que ja té en marxa altres projectes contra el malbaratament, com ara el Pont Alimentari a través del qual es fa arribar a entitats socials el menjar que els supermercats no poden posar a la venda tot i que és totalment comestible.

La idea és que el menjar s'aprofiti i, per tant, no hi ha cap control sobre qui se l'endú. Sí que hi ha unes normes d'ús ben visibles a la nevera en les quals es demana que la gent s'emporti només el que necessiti, que es mantingui l'ordre i la neteja i que es vigili si es tenen intoleràncies o al·lèrgies alimentàries.

LES XIFRES

262.500
tones d'aliments
es llencen cada any a Catalunya si se sumen les famílies, els restaurants i els supermercats.
39,4
quilos
de menjar acaba a les escombraries per persona i any, segons un estudi de la UAB i l'Agència de Residus.
10
neveres solidàries
estan en marxa a tot l'Estat. La primera va ser l'any 2015 a Galdakao (Biscaia).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia