Societat

gastronomia

novetat editorial

Reivindicant el valor afegit de la llonganissa

El gastrònom Jaume Fàbrega n'escriu la història i la cuina en un llibre

“La llonganissa mai s'ha de guardar a la nevera i mai s'ha de tallar a màquina, sinó amb un ganivet esmolat, fent-ne rodelles fines i si pot ser una mica de biaix.” Hi afegeix el consultor gastrònom Jaume Fàbrega que, si es pot, els talls de llonganissa s'han d'acompanyar amb una llesca de pa de pagès. Manual d'ús per servir i degustar un embotit català mític que s'hauria de considerar una delicadesa. Com a tal, Fàbrega hi ha dedicat un llibre, a la seva història, expansió i cuina: El llibre de la llonganissa , de Curbet Edicions.

El director general de La Selva , Xavier Albertí, n'ha escrit el pròleg, en què destaca no només el valor alimentari del “producte rei de la tradició xarcutera catalana”, sinó també el seu aspecte “cultural”. En la presentació del llibre, ahir a la tarda, a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, Albertí va remarcar que “l'embotit no té el glamur del vi o de la nova cuina”. L'autor de l'epíleg, Josep M. Bosch, va glossar la tasca dels que abans se'n deia “llonganissaires i ara són empresaris càrnics”. El llibre està dedicat, com a homenatge –i també en la presentació se'n va fer un record–, a Joan Bosch Roura, un dels principals empresaris del sector carni, que va morir a Sant Dalmai al març.

En la seva dissertació, Jaume Fàbrega va diferenciar entre la llonganissa i altres productes de xarcuteria com ara el xoriço o la longaniza en castellà, que fa referència a un embotit de la matança molt vast. I va marcar diferències, sobretot per la humitat, entre la llonganissa de Vic –a fora identificada com a salchichón de Vic com a distintiu de qualitat, “quan s'hauria de fer valer el català llonganissa”– i la de Girona. Va instar les autoritats a potenciar la llonganissa assenyalant l'auge que sobretot té a Espanya i en mercats internacionals el fuet,“el germà petit de la llonganissa”. Jaume Fàbrega va insistir que els catalans hauríem de, “tal i com fan a Itàlia, creure en el producte i donar-hi un valor afegit, amb elements de cuina”. Amb aquesta voluntat s'ha inclòs en el llibre un receptari que recull combinacions com ara llonganissa amb meló i figues o una coca de pa amb llonganissa i carxofes en oli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt