Societat

Societat

El periple dels cans importats

El 2014 Girona va rebre la xifra rècord de 13.622 cadells de gos d'importació

Entre un 15 i un 20% dels cadells moren

L'oferta dels portals d'internet que en venen ja inclou un nou gos en cas de mort

Girona ha importat 9.711 cadells de gos durant aquest any. El 2014 van arribar a ser un total de 13.622, la xifra rècord. El nombre d'importacions de cadell de gos els últims anys han estat “notablement” més alt que uns anys enrere –al 2008 van ser només 2.784– i això preocupa el director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat de Girona, Pere Saló, que en unes declaracions a l'ACN ha qualificat el fenomen de “bombolla”. A més, el problema augmenta perquè la Generalitat calcula que entre el 15 i el 20% de cadells moren quan arriben al seu destí final. Saló, qualifica aquest percentatge “d'intolerable” i explica que genera “alarma social”. Això és degut al fet que els cadells se separen massa aviat de les mares i en el trajecte emmalalteixen i moren.

Les importacions de cadells venen, la majoria de vegades, d'Eslovàquia. La Generalitat manifesta que només pot garantir el benestar dels cadells en territori català, i que no pot actuar davant el problema, que prové de fora. Els cadells es compren per 40 o 50 euros a l'estranger, i el centre d'importació els ofereixen als particulars per 400 o 500 euros. La majoria de cops, el procés de venda final es produeix per internet.

Actualment, a Girona hi ha 6 centres registrats per dur a terme aquestes importacions. En una cerca ràpida per la xarxa és fàcil trobar negocis que ofereixen cadells d'aquestes característiques. En molts casos, eviten especificar l'origen dels cans, i anuncien l'entrega del cadell amb només dos mesos de vida. Des de la Generalitat es determina que els cadells han d'estar alletats uns tres mesos i tres setmanes, el mateix temps que es necessita per complir amb els terminis de vacunació adients. La majoria d'aquests centres ofereixen els cadells només amb la primera vacuna. A més, la Generalitat alerta que no té eines per comprovar si les vacunes compleixen la reglamentació actual. Els centres de venda de cadells ofereixen sovint la garantia vírica: un gos “de recanvi” en cas que el que havien comprat es mori.

Un altre tret característic d'aquests portals és la multitud de tipus de races que ofereixen. Habitualment, són races de mida petita, però també races potencialment perilloses. La Generalitat ha notat un repunt en la importació de gossos Hasky.

Fent una cerca més exhaustiva, es troben queixes dels usuaris que han utilitzat els serveis d'aquestes empreses, denunciant el tracte que pateixen els animals, i que els cadells es venen emmalaltits. Per tot plegat la Generalitat fa una crida a la compra d'animals en botigues registrades i no a través d'internet, o bé a l'adopció des de les protectores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró