Societat

Societat

Xarxes socials perilloses

El Col·legi d'Advocats de Manresa vol conscienciar de les greus conseqüències que pot tenir la difusió no consentida d'imatges

L'accés primerenc als ‘smartphones' incrementa els casos

La captació i difusió no consentida d'imatgesa internet pot comportar fins a cinc anys de presó

Fer que els joves entenguin les conseqüències jurídiques que pot comportar la difusió d'imatges íntimes d'una persona a les xarxes socials. Aquest és l'objectiu de les xerrades que ha començat a impulsar recentment el Col·legi d'Advocats de Manresa, en concret la comissió de drets humans, destinades a joves de 12 a 18 anys de tota la comarca. De moment, l'experiència s'ha provat a l'escola Paidos, a Sant Fruitós de Bages, i la propera es farà a l'escola Llissach de Santpedor.

“Tot allò que es publica a internet queda a internet. Hem de conscienciar els joves que el seu perfil a les xarxes socials determinarà el seu futur”, explica David Casellas, president de la comissió de drets humans. L'advocat manresà fa referència, amb aquesta afirmació taxativa, a allò que tots sabem però que sovint oblidem: que els departaments de recursos humans de les empreses indaguen a Facebook, Instagram i Twitter, entre d'altres, per determinar si el perfil del candidat a ocupar la seva vacant és vàlid o no. Les fotos de les festes amb amics en què algú va passat de voltes, com exemplifica Casellas, i que poden perjudicar la trajectòria professional d'una persona acabada de graduar o fins i tot la vida privada d'algú que arriba a ser un personatge públic són proves que ja no es poden ocultar un cop s'han difós per internet. Casellas assegura que és precisament per aquest motiu que les denúncies per la difusió no consentida d'imatges íntimes a les xarxes “tenen l'èxit gairebé assegurat en els tribunals”.

En les xerrades –que es fan en grups reduïts per potenciar la participació dels joves, diu Casellas–, els advocats expliquen que una reclamació d'aquest tipus pot comportar penes d'internament –en el cas de menors– o de presó de fins a cinc anys si el jutge considera il·legítima la publicació de determinat material –ja siguin imatges o també gravacions de veu– a les xarxes. També és habitual, en aquests casos, que l'autor dels fets hagi d'indemnitzar la víctima pel que fa a la responsabilitat civil que es deriva de la seva acció. “A mesura que avança la nostra explicació a l'aula, veus com va canviant la cara als adolescents; se sorprenen que allò que fan cada dia innocentment pugui arribar a tenir conseqüències tan greus”, detalla Casellas.

Per il·lustrar els efectes jurídics en què poden derivar aquestes actuacions, a l'inici de la xerrada, els advocats se serveixen del curtmetratge Share, una idea del Col·legi d'Advocats de Granollers per conscienciar els més joves sobre els riscos de les noves tecnologies. Segons Casellas, el problema de les reclamacions per la captació o difusió d'imatges sense el consentiment de l'altre va en augment perquè l'accés als telèfons intel·ligents i a altres dispositius mòbils “es té cada vegada de més jove, quan encara són nens” i sense que s'hagi fet prou pedagogia a les escoles per prevenir aquestes situacions.

Una altra de les situacions que va en augment, afirma Casellas, és la violència masclista en els segments de població més jove: “Contràriament al que hauria de ser, hem detectat que el gran ventall d'opcions que ofereix internet, com ara aplicacions amb localitzador GPS, incrementa la sensació de control que tenen alguns joves sobre la parella”, lamenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona