Societat

Municipal

Els veïns prenen la Rambla al turisme voraç

Un miler de persones es manifesten a Barcelona contra l'especulació immobiliària i l'expulsió dels residents

Denuncien que l'impacte del turisme ha incrementat els lloguers i la transformació dels barris

Manel Torres, veí de la Ribera, ho explicava ahir de manera molt gràfica: “Al meu barri no puc comprar un pijama per als meus fills. Ara, puc llogar tots els patins elèctrics que vulgui.” Aquest és un exemple del que els barris del centre de Barcelona estan vivint de manera cada vegada més acusada i ahir un miler de persones ho van denunciar a l'espai popular per antonomàsia robat pels turistes: la Rambla. Durant part del matí, el passeig entre Canaletes i Colom va esdevenir un espai de protesta sota el lema Barcelona no està en venda on es repetien alguns dels mals que pateixen els residents: gentrificació, especulació, expulsió. La protesta la convocava la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i una seixantena d'entitats. Algunes de clàssiques, com les diferents associacions de veïns, el sindicat CGT i Ecologistes en Acció. D'altres, més recents, nascudes arran dels últims conflictes veïnals i urbanístics, com ara la plataforma Borsí per al Barri. I veïns a títol particular, entre ells molta gent gran.

El vicepresident segon de la FAVB, Joan Balañach, va explicar que la protesta volia denunciar que “el dret a l'habitatge està perdent terreny davant l'especulació contínua, que ara recau especialment en el lloguer i està expulsant els veïns dels barris”. “Això duu aparellada la desaparició del comerç de proximitat, la massificació de l'espai públic i la precarització laboral”, hi va afegir Balañach. A tall d'exemple va explicar que al Gòtic i a l'Eixample, més del 50% de les persones que hi viuen són residents temporals. I en aquest procés de gentrificació, aquell que es dona quan la població d'un barri es veu desplaçada per una altra amb més poder adquisitiu, té la Rambla com a símbol. “La Rambla sempre ha estat un punt de trobada popular que ha expulsat progressivament els barcelonins, i avui l'hem ocupat perquè diem prou a una Barcelona en què tot es compra i tot es ven”, va assegurar. Balañach va valorar que el Peuat, el pla aprovat divendres pel consistori que regula els allotjaments turístics, “és positiu perquè hi ha un marc regulador, però és insuficient”.

Aquest procés d'apropiació del centre de la ciutat per part del turisme i dels inversors immobiliaris, que segons les entitats han expulsat els veïns de tota la vida per aconseguir més beneficis, ja sigui per la transformació en pisos turístics o en habitatge de luxe, s'ha estès els últims deu anys com una taca d'oli. Ja arriba al Poble-sec, el Poblenou i l'Eixample. I el fenomen s'està intensificant. Així ho va assegurar Iñaki García, de Stop Desnonaments Raval: “Fa 30 anys que visc al carrer Hospital i mai havia vist això. La saturació turística, la pujada dels lloguers, la pressió perquè els veïns marxin... tot és molt intens i s'ha agreujat els últims dos o tres anys.” Jordi Camina, de la plataforma Som Paral·lel, també va assenyalar l'expulsió del veïnat com un dels problemes més grans del Poble-sec: “Els bancs tenen 400 pisos buits al barri i això no ho podem permetre.”

Joan Maria, de l'associació de veïns del Poblenou, va recordar que al barri hi ha 15.000 places turístiques, fet que ha motivat un increment del preu de l'habitatge, i va denunciar que la rambla del Poblenou s'ha vist envaïda per un turisme que ha provocat que el comerç de la zona hagi perdut el seu caràcter tradicional. “Ja no s'hi pot passejar”, es va lamentar. També ho feia Rodrigo Arroyo, de la plataforma Defensem el Park Güell: “Els veïns ho tenim molt difícil per entrar al parc. Només hi vaig com a activista”, va explicar, mostrant fullets que reparteix al parc que alerten de la seva pèrdua com a espai públic.

Tots ells van concloure la marxa a tocar de Colom, on Ana Menéndez, presidenta de la FAVB, va llegir un manifest que denunciava que “aquesta situació porta al col·lapse de la ciutat”.

LES FRASES

La Rambla sempre ha estat un punt de trobada que ha expulsat els veïns
Joan Balañach
vicepresident segon de la FAVB
Al meu barri no puc comprar pijames per als meus fills però puc llogar tots els patins elèctrics que vulgui
Manel Torres
veí de la Ribera
La pressió perquè els veïns marxin és molt intensa i s'ha agreujat els últims dos o tres anys
Iñaki García
Stop desnonaments raval


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia