Societat

medi ambient

Catalunya i el País Valencià recuperen el camí del Sénia

La mancomunitat Taula del Sénia impulsa la via turística que connectarà el naixement del riu als Ports amb la desembocadura

El recorregut fa uns 50 quilòmetres i passa per tres localitats catalanes i set de valencianes

El camí es connectarà amb punts d'interès turístic als pobles

La frontera administrativa entre Catalunya i el País Valencià segueix el curs del riu Sénia. Un riu que dóna nom a la mancomunitat Taula del Sénia, que fa més d'una dècada va apostar per driblar aquesta frontera i convertir-la en el seu eix vertebrador. I ara fa un pas més en aquest sentit i impulsa la recuperació del camí natural del Sénia, des del seu naixement als Ports, a la Pobla de Benifassà, fins a la desembocadura a Sòl de Riu, Alcanar. El recorregut, d'uns 50 quilòmetres, transcorre per una desena de municipis, de què tres són catalans (Alcanar, Ulldecona i la Sénia), mentre que els altres set són valencians (la Pobla de Benifassà, Rossell, Canet lo Roig, Sant Rafel del Riu, Traiguera, Sant Jordi i Vinaròs).

El camí natural del Sénia es desdoblarà en alguns trams; així, una part anirà per Catalunya i l'altra, pel País Valencià. “Volem recuperar aquest camí i aprofitar-lo com a atractiu turístic. La ruta es podrà fer a peu en la seua totalitat i bona part també en bicicleta, a excepció dels trams de muntanya”, ha explicat la gerent de la mancomunitat Taula del Sénia, Teresa Adell. A Catalunya, la mancomunitat ha sol·licitat una subvenció del programa Leader i té el suport dels ajuntaments de la Sénia, Ulldecona i Alcanar. L'actuació en aquest àmbit té un pressupost de 152.000 euros. “Si ens donen la subvenció del Leader, la part catalana del camí natural quedarà enllestida enguany; si no, ho anirem fent per trams”, ha dit Adell. De fet, alguns petits trams del camí del Sénia ja són transitables.

Al País Valencià, ja s'han iniciat els treballs per condicionar el camí natural del Sénia. Uns treballs que fan els alumnes d'un pla d'ocupació amb una desena de participants i que té un pressupost de 180.000 euros. “Han començat les tasques de desbrossament del camí amb la retirada de brossa a la part de Vinaròs”, ha comentat la gerent de la mancomunitat Taula del Sénia. Després de condicionar el camí, la mancomunitat cercarà pressupost per fer-ne una senyalització turística.

El camí natural del riu Sénia ampliarà el recorregut en alguns municipis per tal d'arribar a altres punts d'interès turístic. En aquest sentit, a la Sénia es preveu connectar-lo amb el camp d'aviació de la Guerra Civil, des de Sòl de Riu es perllongarà fins al nucli de les Cases d'Alcanar i a Ulldecona es portarà els turistes fins al castell medieval.

Tot i que la recuperació del camí natural del Sénia és el principal projecte que executarà enguany la mancomunitat Taula del Sénia, emprendrà altres projectes, ja que el seu pressupost s'ha incrementat un 265% respecte del 2015. “Després d'uns anys de crisi, recuperem un pressupost més d'acord amb l'activitat de la mancomunitat”, ha dit Adell. Així, el pressupost és de 426.847 euros i inclou dos plans més d'ocupació, la consolidació del producte de les oliveres mil·lenàries i la marca de garantia Farga Mil·lenària.

Incorporació del Sénia a la ruta de l'Olivar

La mancomunitat tramitarà, enguany, la incorporació del Sénia a la ruta de l'Olivar, un itinerari internacional que acosta el visitant a la cultura mediterrània i promou la col·laboració entre els municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia