Societat

Els criminòlegs estrenaran col·legi abans de l'estiu

L'Associació Catalana de Criminòlegs i l'Associació Interuniversitària de Criminologia n'impulsen la constitució

Reclamen que se'ls inclogui en el món laboral de la seguretat i la prevenció

La criminologia és una ciència que es va posar de moda al nostre país sobretot per les sèries televisives americanes, i l'Estat espanyol va regular-la com a estudi universitari l'any 2003. Els primers titulats a Catalunya van sortir l'any 2007, i ara les principals universitats catalanes ofereixen graus en criminologia. Actualment, el col·lectiu, amb prop de 2.000 titulats i 2.800 estudiants, està a punt d'assolir el repte de constituir el col·legi de criminòlegs de Catalunya, després d'anys de reivindicacions i campanyes de l'Associació Catalana de Criminòlegs (ACC), creada el 1993, a la qual se li ha sumat l'Associació Interuniversitària de Criminologia.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha impulsat la futura organització, amb la qual es volen fixar normes deontològiques i de control per a tots els professionals. El projecte de decret de creació del col·legi ha superat aquesta setmana un dels dictàmens necessaris. El Parlament valorarà el seu interès públic cap al març, i abans de l'estiu és previst que el govern n'aprovi la constitució. El col·legi de criminòlegs català seguirà els ja constituïts al País Valencià i a Astúries, mentre que Madrid també l'ultima.

Carles Soto, vicepresident de l'ACC, afirma que amb la creació del col·legi també es vol impulsar una sortida laboral a aquests estudis i que les administracions els incloguin en les ofertes de treball, especialment en l'administració de justícia, serveis penitenciaris i serveis socials, com tenen en els països anglosaxons. “Quan s'ofereix un lloc de treball s'exigeix la titulació de jurista o psicòleg, i volem que s'hi inclogui la de criminòleg perquè també està ben format per treballar a les oficines d'atenció a la víctima o a les presons”, manifesta Soto.

El vicepresident de l'ACC hi afegeix: “La criminologia no és només CSI, és una de les branques, i ho deixem ben clar en les xerrades a les escoles. El criminòleg avalua comportaments i elabora programes preventius per evitar reincidències delictives.” Ara, agents de la policia, fiscals i altres professionals arrodoneixen la seva formació amb la criminologia. A l'empresa privada, plantegen sortides en departaments de seguretat i a les escoles, en la prevenció de conflictes i fenòmens com el bullying (assetjament).

LA XIFRA

1.800
criminòlegs titulats
hi ha actualment a Catalunya, i uns 2.800 estudiants de criminologia, segons l'ACC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES