Societat

Els criminòlegs estrenaran col·legi abans de l'estiu

L'Associació Catalana de Criminòlegs i l'Associació Interuniversitària de Criminologia n'impulsen la constitució

Reclamen que se'ls inclogui en el món laboral de la seguretat i la prevenció

La criminologia és una ciència que es va posar de moda al nostre país sobretot per les sèries televisives americanes, i l'Estat espanyol va regular-la com a estudi universitari l'any 2003. Els primers titulats a Catalunya van sortir l'any 2007, i ara les principals universitats catalanes ofereixen graus en criminologia. Actualment, el col·lectiu, amb prop de 2.000 titulats i 2.800 estudiants, està a punt d'assolir el repte de constituir el col·legi de criminòlegs de Catalunya, després d'anys de reivindicacions i campanyes de l'Associació Catalana de Criminòlegs (ACC), creada el 1993, a la qual se li ha sumat l'Associació Interuniversitària de Criminologia.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha impulsat la futura organització, amb la qual es volen fixar normes deontològiques i de control per a tots els professionals. El projecte de decret de creació del col·legi ha superat aquesta setmana un dels dictàmens necessaris. El Parlament valorarà el seu interès públic cap al març, i abans de l'estiu és previst que el govern n'aprovi la constitució. El col·legi de criminòlegs català seguirà els ja constituïts al País Valencià i a Astúries, mentre que Madrid també l'ultima.

Carles Soto, vicepresident de l'ACC, afirma que amb la creació del col·legi també es vol impulsar una sortida laboral a aquests estudis i que les administracions els incloguin en les ofertes de treball, especialment en l'administració de justícia, serveis penitenciaris i serveis socials, com tenen en els països anglosaxons. “Quan s'ofereix un lloc de treball s'exigeix la titulació de jurista o psicòleg, i volem que s'hi inclogui la de criminòleg perquè també està ben format per treballar a les oficines d'atenció a la víctima o a les presons”, manifesta Soto.

El vicepresident de l'ACC hi afegeix: “La criminologia no és només CSI, és una de les branques, i ho deixem ben clar en les xerrades a les escoles. El criminòleg avalua comportaments i elabora programes preventius per evitar reincidències delictives.” Ara, agents de la policia, fiscals i altres professionals arrodoneixen la seva formació amb la criminologia. A l'empresa privada, plantegen sortides en departaments de seguretat i a les escoles, en la prevenció de conflictes i fenòmens com el bullying (assetjament).

LA XIFRA

1.800
criminòlegs titulats
hi ha actualment a Catalunya, i uns 2.800 estudiants de criminologia, segons l'ACC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia