Societat

Societat

La convivència del Raval i la seva llum

S'exposen les fotos de veïns del barri del Raval que van inspirar la il·luminació de Nadal als carrers Joaquim Costa i Hospital

Aquest cap de setmana s'encendran novament, dins del Festival LlumBCN 2017

“M'encanta la gent del Raval”, diu l'Ana, de 90 anys, nascuda a Ribadesella, a Astúries, i veïna del barri. I la Lili, comerciant, de 37 anys i nascuda a Nova York: “Del Raval m'agrada el sentiment de barri i la seva diversitat cultural i gastronòmica.” Són dues de les més de seixanta persones que han participat en el projecte Llums #RavalKm0. Trenta fotografies, més de seixanta participants. Són veïns, comerciants, treballadors diversos dels carrers de Joaquim Costa i Hospital. Alguns es coneixien o s'havien vist, la majoria no s'havien tractat. I ara es barregen a les fotografies, s'abracen, es passen el braç pel coll. I tots somriuen. Les imatges es poden veure a La Capella fins aquest diumenge.

La fotògrafa Maria Espeus va immortalitzar diferents escenes que tenien com a protagonistes els habitants del Raval. Seguia la inspiració dels dissenys creats per Curro Claret i Maria Güell. Les fotografies van servir com a base per elaborar els llums que es van penjar per Nadal. Al darrere hi ha un projecte més gran, #RavalKm0, per la dinamització comercial i social, i la generació d'oportunitats formatives i ocupacionals. El projecte  tira endavant gràcies a la col·laboració de Tot Raval, l’Eix Comercial del Raval i Impulsem. S'ha donat formació, en serigrafia, i en fabricació de llums –muntatge d'il·luminació i disseny– a disset persones. Se n'han pogut contractar vuit, quatre en serigrafia i quatre en elaboració dels llums, per fer realitat els llums i les bosses de roba que els comerciants han anat repartint. El Km0 està molt orientat a les persones del barri que estan a l'atur. Explica Óscar Esteban, director de la Fundació Tot Raval: “Han de sorgir projectes que vagin en la línia de veure que aquest barri té certes necessitats i que les podem cobrir des del barri. En aquest cas els comerciants tenien la necessitat de posar els llums de Nadal i, a la vegada, teníem moltes entitats formadores o insersores d'aturats.” “El barri pot tenir els seus reptes i les seves problemàtiques, però també té una cosa molt bona: la seva gent.”

La fotografia, la trobada

“Totes aquestes persones van venir amb tanta il·lusió! M'encanta. Per a mi, quan es fa un projecte, el més important és que hi hagi il·lusió”, explica la fotògrafa Maria Espeus. “Ens ho vam passar molt bé, fent-ho.” El centre: la trobada entre persones, de diferents edats, procedències i ocupacions. Les fotografies transmeten la il·lusió que comenta, i també afecte. “M'ha agradat que persones que no es coneixien s'ajuntessin en una fotografia.” Maria Espeus és veïna del barri. “Per a mi també ha estat una sorpresa conèixer totes aquestes persones.”

La lluminària, atípicament nadalenca, es pot tornar a contemplar aquest cap de setmana, a Joaquim Costa i Hospital, dins del Festival LlumBCN 2017. L'exposició i l'encesa de llums es complementen per fer més entenedor el projecte. A La Capella, a més a més, es projecta un audiovisual del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES