Societat

Societat

La convivència del Raval i la seva llum

S'exposen les fotos de veïns del barri del Raval que van inspirar la il·luminació de Nadal als carrers Joaquim Costa i Hospital

Aquest cap de setmana s'encendran novament, dins del Festival LlumBCN 2017

“M'encanta la gent del Raval”, diu l'Ana, de 90 anys, nascuda a Ribadesella, a Astúries, i veïna del barri. I la Lili, comerciant, de 37 anys i nascuda a Nova York: “Del Raval m'agrada el sentiment de barri i la seva diversitat cultural i gastronòmica.” Són dues de les més de seixanta persones que han participat en el projecte Llums #RavalKm0. Trenta fotografies, més de seixanta participants. Són veïns, comerciants, treballadors diversos dels carrers de Joaquim Costa i Hospital. Alguns es coneixien o s'havien vist, la majoria no s'havien tractat. I ara es barregen a les fotografies, s'abracen, es passen el braç pel coll. I tots somriuen. Les imatges es poden veure a La Capella fins aquest diumenge.

La fotògrafa Maria Espeus va immortalitzar diferents escenes que tenien com a protagonistes els habitants del Raval. Seguia la inspiració dels dissenys creats per Curro Claret i Maria Güell. Les fotografies van servir com a base per elaborar els llums que es van penjar per Nadal. Al darrere hi ha un projecte més gran, #RavalKm0, per la dinamització comercial i social, i la generació d'oportunitats formatives i ocupacionals. El projecte  tira endavant gràcies a la col·laboració de Tot Raval, l’Eix Comercial del Raval i Impulsem. S'ha donat formació, en serigrafia, i en fabricació de llums –muntatge d'il·luminació i disseny– a disset persones. Se n'han pogut contractar vuit, quatre en serigrafia i quatre en elaboració dels llums, per fer realitat els llums i les bosses de roba que els comerciants han anat repartint. El Km0 està molt orientat a les persones del barri que estan a l'atur. Explica Óscar Esteban, director de la Fundació Tot Raval: “Han de sorgir projectes que vagin en la línia de veure que aquest barri té certes necessitats i que les podem cobrir des del barri. En aquest cas els comerciants tenien la necessitat de posar els llums de Nadal i, a la vegada, teníem moltes entitats formadores o insersores d'aturats.” “El barri pot tenir els seus reptes i les seves problemàtiques, però també té una cosa molt bona: la seva gent.”

La fotografia, la trobada

“Totes aquestes persones van venir amb tanta il·lusió! M'encanta. Per a mi, quan es fa un projecte, el més important és que hi hagi il·lusió”, explica la fotògrafa Maria Espeus. “Ens ho vam passar molt bé, fent-ho.” El centre: la trobada entre persones, de diferents edats, procedències i ocupacions. Les fotografies transmeten la il·lusió que comenta, i també afecte. “M'ha agradat que persones que no es coneixien s'ajuntessin en una fotografia.” Maria Espeus és veïna del barri. “Per a mi també ha estat una sorpresa conèixer totes aquestes persones.”

La lluminària, atípicament nadalenca, es pot tornar a contemplar aquest cap de setmana, a Joaquim Costa i Hospital, dins del Festival LlumBCN 2017. L'exposició i l'encesa de llums es complementen per fer més entenedor el projecte. A La Capella, a més a més, es projecta un audiovisual del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia