Societat

Salut

Es congelen deu vegades més òvuls que el 2009

Es retarda dels 35 als 39 anys la mitjana d'edat de les dones que opten per la fecundació ‘in vitro' en l'última dècada

La meitat de les que trien la reproducció assistida tenen més de 40 anys

El nombre de dones que opten per congelar els seus òvuls s'ha multiplicat per deu a tot l'Estat espanyol des del 2009, segons un informe de Salut de la Dona Dexeus publicat ahir. La majoria d'aquests casos, es diu al document, són dones que acudeixen a la fecundació in vitro un cop superada la quarantena d'anys, concretament un 50,6%. Així, s'ha retardat l'edat mitjana de les pacients de reproducció assistida. Mentre que el 1995 se situaven al voltant dels 35 anys, de mitjana, ara voregen els 39 anys, segons les dades de l'hospital Universitari Dexeus. Això és degut al fet que la majoria dels casos d'infertilitat són causats per problemes relacionats amb l'edat avançada.

El director del centre, Pedro N. Barri, va assegurar que “les dones arriben a plantejar-se l'embaràs quan la reserva ovàrica ja està molt compromesa” i que les preservacions d'òvuls són ja “una realitat diària en tots els hospitals del món”, ja que entre el 2009 i el 2016 n'han dut a terme 510.

Limitar l'edat

Els experts s'han mostrat partidaris que la llei espanyola limiti l'edat biològicament fèrtil als 50 anys, ja que portar-la a extrems com per exemple el recent part de bessons d'una dona de 64 anys a Burgos és “aberrant”, segons Barri, que afirma que el cos femení “no està preparat per superar un embaràs” passada la cinquantena i que la gestació pot derivar en diabetis, hipertensió i accidents vasculars, per la qual cosa es proposa un protocol estricte per avaluar el risc d'aquestes embarassades. La biòloga i directora de recerca i desenvolupament en medicina de la reproducció de Dexeus, Anna Veiga, va apostar per intentar frenar el fenomen de la maternitat tardana i millorar la informació reproductiva des de l'etapa escolar.

La primera nadó proveta

La britànica Louise Brown, la primera persona concebuda per fecundació in vitro, va defensar ahir mateix que la congelació d'òvuls és quelcom positiu. Ho va fer en la mateixa roda de premsa que l'equip de la Dexeus, on va ser convidada al costat de la seva homòloga a l'Estat espanyol, Victòria Anna Perea. Brown va defensar que la congelació d'òvuls és útil en aquells casos en què una malaltia pot danyar el sistema reproductiu de la dona.

Perea, que va rebre amb Brown el premi Fundació Dexeus Salut de la Dona, va defensar-ne l'ús quan hi ha qüestions mèdiques pel mig, però va fer una crida a conscienciar “en un àmbit social” per evitar que les dones recorrin a aquest sistema per imposicions de la societat, com per exemple per evitar que “s'espatllin les seves opcions laborals”.

L'Estat espanyol és el país europeu en què es duen a terme més tractaments d'ovodonació i representa la meitat de totes les donacions que es fan en l'àmbit europeu, segons relata l'European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE), entitat europea situada a Bèlgica.

LA FRASE

Les dones arriben a plantejar-se l'embaràs quan la reserva ovàrica ja està molt compromesa
Pedro N. Barri
Director del Centre Salut de la Dona de l'Hospital Dexeus


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós