Societat

Memòria històrica

Vic recorda les víctimes de la Guerra Civil

L'Ajuntament homenatja les persones mortes pels quatre bombardejos

En els quatre bombardejos franquistes que hi va haver a la ciutat de Vic entre el 1938 i el 1939, oficialment va haver-hi 17 víctimes mortals, la majoria civils, “tot i que se sap que van ser més”, segons l'historiador i professor de la UVic-UCC Josep Casanovas. A totes aquestes persones ahir l'Ajuntament de Vic els va dedicar un acte institucional d'homenatge amb una conferència a càrrec de Casanovas titulada La Guerra Civil a Vic (1936-1939): cues, cartes i bombes.

En una Sala de la Columna de l'Ajuntament plena de gom a gom, on hi havia nombrosos familiars de les víctimes, es van donar detalls dels efectes que va tenir la Guerra Civil a Vic, sobretot a la rereguarda: des de la “caravana de sacs” davant l'escassedat d'aliments fins als bitllets que va emetre l'Ajuntament, passant per l'arribada de refugiats de diferents punts de l'Estat espanyol. A finals del 1938 “a Osona hi havia 11.529 refugiats, dels quals 2.074 eren a Vic”, xifra que representava en aquell moment un 13% de la població, segons Casanovas. Amb l'ajuda d'imatges i de casos particulars, l'historiador remarcar la importància de les cartes per als soldats que eren al front i va mostrar fotos aèries de Vic de l'aviació italiana. “Tenien els objectius militars perfectament delimitats”, hi va afegir.

Després de l'acte oficial a l'ajuntament, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme d'Osona (UCFR) també va fer, davant del Temple Romà, el seu acte d'homenatge a les víctimes dels bombardejos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia