Societat

Refugiats a Catalunya

Entitats i partits denuncien la “vergonya” de la situació

Les associacions independentistes reclamen tenir un estat propi per solucionar el conflicte

La majoria de partits reclamen canvis en les polítiques que aixequin les restriccions a l'acolliment

Entitats, sindicats, partits polítics i nombroses personalitats i associacions de la societat civil catalana van afegir-se ahir, amb el lema Volem acollir, a l'onada blava de la manifestació d'ahir a Barcelona a favor de l'acollida de refugiats.

Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), va declarar a peu de manifestació que “la gent del nostre país vol ser solidària, de la mateixa manera que molta gent del món va ser solidària amb nosaltres quan ho vam necessitar”. Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va afirmar que és una “vergonya” que Espanya i la Unió Europea tanquin els ulls a aquest problema: “Per això, reclamem tenir un estat propi amb el qual podríem ajudar molt millor a solucionar aquesta situació tan deplorable.”

Òscar Camps, director de la ONG Proactiva Open Arms, que ajuda els refugiats, va remarcar que la gent havia parlat: “Ara veurem com responen els polítics. Una cosa és la solidaritat des de casa i a les xarxes socials i una altra, sortir al carrer. I la gent ha respost.”

Els sindicats UGT i CCCO també es van afegir al clam general de la manifestació reclamant a la Unió Europea un canvi en les seves polítiques en relació amb els refugiats. Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, va denunciar que “no pot ser que Europa respongui amb murs, que Espanya respongui amb restriccions i que Catalunya respongui amb limitacions a l'exercici pel drets dels ciutadans”. El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, va afirmar que “si no canvien les polítiques de refugiats caldrà canviar els governs” i va recordar que molts militants de la UGT també van ser refugiats el 1939 en acabar la Guerra Civil.

El cantant Gerard Quintana, que ahir també va assistir a la manifestació, va demanar, en declaracions a TV3, la reacció de les institucions per acollir els refugiats, perquè “aquest problema d'aquí a 40 anys no s'hagi convertit en un quist més, com va passar amb el Sàhara Occidental”. L'acompanyava el cantant del grup Txarango, Alguer Miquel, que es mostrava emocionat de “veure els carrers plens”: “Ara només cal esperar si això serveix per alguna cosa i té alguna traducció política.”

Esperança de Colau

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar abans d'iniciar-se la marxa que esperava que Barcelona es convertís en “la capital de l'esperança, de la defensa dels drets humans i de la pau”.

El diputat i portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, també va manifestar la seva esperança que Catalunya acabi sent un país d'acollida: “La nova república catalana serà un país de tots i per a tots.” Rufián va recordar que en la història de Catalunya els catalans s'han vist obligats molts cops a ser refugiats. “Som un poble de pobles”, va insistir.

Reacció d'Arrimadas

D'altra banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar des de Tarragona que “hi ha membres del govern que hi són clarament per aprofitar la situació per alimentar el debat independentista”. Les diputades de Ciutadans Susana Beltrán i Sonia Sierra van assistir a la manifestació però “per donar suport als tractats internacionals, no a les interpretacions que membres del govern puguin fer en aquesta qüestió”. En canvi, Miquel Iceta, primer secretari del PSC, va declarar que en la crisi dels refugiats “ningú és innocent” i va demanar no assistir de braços plegats a la mort de gent al Mediterrani. “L'únic que fan és fugir de la gana i de la guerra”, va afegir Iceta.

La diputada de la CUP, Gabriela Serra, d'altra banda, va reclamar al govern que no s'excusi amb la inacció del govern espanyol per no avançar en l'acollida de refugiats i va exigir que, si cal desobeir, ho faci. Xavier Domènech, portaveu d'En Comú Podem al Congrés, també va qualificar d'“immensa vergonya” la política d'acollida del govern espanyol. “Només serem dignes si ho som amb els nostres germans refugiats”, va concloure el portaveu d'En Comú Podem.

Volem ser solidaris de la mateixa manera que molta gent del món va ser solidària amb nosaltres
Jordi Sànchez
president de l'ANC
La gent ha parlat i ha respost al carrer. Ara veurem com responen els polítics a partir d'ara
Òscar Camps
director de proactiva open arms
Hi ha membres del govern que aprofiten la situació per alimentar el debat independentista
Inés Arrimadas
líder de ciutadans a Catalunya
S'ha de reaccionar perquè aquest problema no es converteixi en un quist
Gerard Quintana
Cantant
L'únic que fan els refugiats és fugir de la gana i de la guerra. No ens podem quedar de braços plegats
Miquel Iceta
primer secretari del psc
La nova república serà un país de tots i per a tots. Som un poble de pobles
Gabriel Rufián
diputat i portaveu al congrés d'ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia