Societat

judicial

tancament de la model

Advocats i jutges critiquen el tancament imminent de la Model

La “pressa” per tancar la presó Model “no ha de suposar una disminució dels drets de les persones recluses tenint en compte que la Model és un centre de preventius”

La recent notícia que per part del Govern de la Generalitat s'ha decidit tancar la presó Model de forma imminent traslladant els presos a altres presons de Catalunya ha causat “sorpresa i preocupació” a la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, a l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) i als Jutges per la Democràcia a Catalunya.

“Sorpresa per la forma precipitada en que es vol portar a terme” afirmen en un comunicat conjunt, i preocupació “perquè a Barcelona no hi ha cap altre centre on puguin ser ubicats aquests presos, fet que comporta el trasllat a presons que, en el millor del casos, estan a una distància de 35 quilòmetres de Barcelona, i en els quals actualment només funciona el sistema de videoconferència per a la comunicació amb els advocats i advocades en el centre de Quatre Camins.”

La “pressa” per tancar la presó Model “no ha de suposar una disminució dels drets de les persones recluses, especialment tenint en compte que la Model és un centre de preventius, és a dir, de persones presumptament innocents” que tenen les seves causes pendents de judici. Aquestes persones i que, per tant, “necessiten estar prop de l'òrgan judicial que les instrueix o que les ha de jutjar” segons els afvocats. Aquesta proximitat és important “pel que fa a la comunicació fàcil amb els seus advocats i advocades, ja que d'aquesta comunicació se'n deriva en moltes ocasions la possibilitat d'aportar proves, proposar diligències, prestar noves declaracions,... i en definitiva, d'exercir eficaçment el dret de defensa.”

El Conseller de Justícia el dia 7 de febrer d'enguany va donar la dada que l'any 2016 varen visitar la Model 1.234 advocats i advocades, de les quals un 40% varen efectuar una sola visita, i un 30% en varen fer més de tres, és a dir, que un altre 30% la varen visitar entre dos i tres vegades. “Això dóna un nombre de visites mínim de 2.950, el que suposa de promig entre 7 i 8 visites diàries” comptant dies hàbils. Si es té en compte el nombre de persones preses que són defensades per cada advocat i advocada, el nombre de visites a presos al cap de l'any , “és sens dubte molt superior.”

Els signants del comunicat volen que es tingui en compte “el trasbals que comporta per les famílies del presos que aquests estiguin allunyats del seu domicili.”

“No qüestionem el fet que la Model és una presó vella i sense les instal·lacions i serveis de les presons modernes, i que el seu tancament és un fet des de fa temps previsible” afirmen, i precisament per la seva previsibilitat “no es pot tancar sense que prèviament s'hagi resolt la ubicació dels presos preventius en un centre dins de la mateixa ciutat.” El projecte d'un centre a la Zona Franca per d'aquí sis o set anys, queda fora de la solució que avui cal trobar. Entenen que si es vol tancar la Model, “sols es pot fer si es disposa d'un centre dins la ciutat on traslladar els presos preventius.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia