Societat

Societat

Pedres ensangonades

Justícia i Pau denuncia que Donald Trump vol suspendre una llei que obliga les empreses nord-americanes a no comprar minerals relacionats amb conflictes armats

Entitats socials organitzen el Mobile Social Congress

El nou president dels Estats Units, Donald Trump, té enllestida una ordre executiva per suspendre part de la llei Dodd-Frank, concretament la secció 1502, que obliga les empreses nord-americanes a fer una auditoria per garantir que en el seu subministrament no s'utilitzen minerals que financin grups implicats en conflictes armats.

Els grups de defensa dels drets humans han criticat aquest retrocés, i Justícia i Pau (JP) recorda que “aquesta llei havia aconseguit que moltes empreses del país controlessin l'origen dels materials adquirits i utilitzats, i es començaven a observar pràctiques responsables dins de les activitats mineres”. Aquesta entitat cristiana recorda que la consultoria independent Elm Sustainability Partners va publicar el 6 de febrer un informe en què acredita que els costos d'implementació d'aquesta nova regulació, la que ara vol eliminar Trump, han tingut un impacte substancialment menor del que s'esperava i que les empreses nord-americanes han obtingut, de fet, “beneficis tangibles”. L'ONG Global Witness alerta que amb aquesta suspensió es tornarà “a donar carta blanca a les màfies locals per tornar al negoci dels minerals”, i des de Justícia i Pau lamenten que un país referent, com són els Estats Units, “faci aquest pas enrere en la lluita contra els drets humans, precisament ara que la Unió Europea ha acordat una regulació sobre minerals de zones de conflicte”. Des del 1990, el conflicte armat a la República Democràtica del Congo, per exemple, d'on s'extreuen la majoria de minerals que fa servir la indústria tecnològica occidental, ha causat la mort “de més de cinc milions de persones i cada dia es vulneren els drets humans de milers de ciutadans”, diu JP.

Justícia i Pau lidera la campanya #ConflictMinerals, que vol sensibilitzar la ciutadana i tenir incidència política amb l'objectiu de fomentar una regulació europea eficaç i pràctiques empresarials responsables en l'adquisició de materials que minimitzin els riscos de finançar actors armats que violen els drets humans i, coincidint amb el Mobile World Congress (del 27 de febrer al 2 de març), s'adhereix, com altres entitats i per segon any, al Mobile Social Congress (#MSC2017), impulsat per Setem. “Volem que, a partir del Mobile World Congress, que ens presentarà totes les novetats del món, s'obri una reflexió sobre l'extracció dels minerals necessaris per fer aquests aparells electrònics”, explica un representant de Justícia i Pau.

En la segona edició del Mobile Social Congress “tornarem a posar de manifest les cares controvertides de la indústria mòbil i tecnològica generalment silenciades”, diuen. “Centrat en la cursa incessant pel desenvolupament tecnològic com a necessitat vital i basat en la maximització dels beneficis de les empreses d'aquest sector globalitzat, el MWC obvia els impactes socials i ambientals de la producció de telèfons intel·ligents i altres equipaments electrònics en diferents parts del món”, denuncien; per això volen posar de manifest que “existeixen alternatives a l'actual indústria electrònica i són l'evidència que hi ha una altra manera de produir i consumir aparells electrònics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia