Societat

El Priorat espera ser candidat a patrimoni mundial per la Unesco

El vicepresident del govern català, Oriol Junqueras, trasllada el seu suport a la comarca

La resolució es donarà a conèixer el dia 9 de març

El govern va donar ahir el seu suport i compromís a la candidatura del Priorat a patrimoni mundial de la Unesco. La comarca tarragonina d'interior està pendent de ser seleccionada com a candidata espanyola, en la categoria de paisatges culturals. El projecte, arrencat fa deu anys per la mateixa societat civil del territori, encara la recta final. La resolució tindrà lloc el 9 de març a les Canàries, on precisament es presenta una altra candidata amb molt pes: Risco Caído.

A vuit dies perquè es faci pública la decisió estatal, ahir es va voler escenificar la implicació conjunta d'entitats impulsores i administració, amb la presència del vicepresident Oriol Junqueras, en una foto de família a la cartoixa d'Escaladei, un dels punts emblemàtics de l'entorn del Priorat-Montsant-Siurana. Junqueras va afirmar que el projecte pot servir d'exemple a altres àmbits rurals. “Estem convençuts que és i serà un projecte d'èxit i que el podran escampar arreu del país”, va declarar.

Junqueras, que va definir el projecte de “transversal”, “integrador” i “acollidor”, va valorar que es construís des de la societat civil. Va ser un grup de particulars qui deu anys enrere va decidir arrencar el projecte. “Ha estat de baix cap a dalt”, va dir la presidenta de Prioritat, Pilar Just, associació que lidera la iniciativa i que en l'actualitat té 192 socis. També presidenta de la DO Montsant, Just va reconèixer en acabar l'acte que, malgrat les il·lusions dipositades, les esperances són positives però amb “matisos”, ja que el territori presumeix de ser un mosaic agrícola conversat gràcies als pagesos, si bé no és aparador de cap gran monument majestuós.

El 9 de març es triaran les candidatures espanyoles que aspiraran a rebre el reconeixement de la Unesco l'any vinent.

LA FRASE

Estem convençuts que el projecte del Priorat és i serà un projecte d'èxit
Oriol Junqueras

LA DATA

09.03.17
es farà pública la resolució i se sabrà si el Priorat és el candidat de l'Estat per ser patrimoni mundial.

Les Canàries, el gran rival a batre

El competidor més fort en aquesta carrera és la proposta de les Canàries. De fet, el Priorat és l'única regió de Catalunya que aspira per primer cop en aquesta categoria de paisatges culturals. L'acte d'ahir va servir per presentar el full de ruta que justifica la candidatura de la comarca.

Un dels requisits per entrar a la carrera era estar a la llista indicativa, i la candidatura del Priorat-Montsant-Siurana hi ha estat durant dos anys. L'alcaldessa de la Morera de Montsant, Fina Palomar, va valorar, mes enllà del que es decideixi d'aquí a vuit dies, “el nivell de complicitat i esforç” aconseguit a la comarca, fortament castigada durant dècades per la despoblació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia