Educació

Un congrés sense frontera entre Figueres i Perpinyà

La primera edició del Congrés de l'Espai Català Transfronterer es tanca amb la voluntat dels organitzadors de repetir-ho cada dos anys amb temàtiques diferents

La primera edició del Congrés de l'Espai Català Transfronterer es va tancar aquest divendres a Figueres amb la clara voluntat dels organitzadors de repetir la iniciativa obrint-la a més temàtiques, per continuar contribuint a “superar una frontera que no té raó de ser ”, diu Roser Bech Padrosa, des de l'Institut d'Estudis Empordanesos (IEE). Una seixantena de participants van assistir a cada una de les dues jornades –dijous a Perpinyà i divendres a Figueres–, centrades, per a aquesta primera edició, en qüestions d'ensenyament i llengües.

Teoria i pràctica

Les ponències combinaven aspectes teòrics i de recerca relatives a l'ensenyament de les llengües amb experiències pràctiques, exposades per representants del món universitari i escolar de cada banda de l'Albera: la UAB, la UB, la UdG o l'institut de Roses, per la part sud (incloent-hi una representació andorrana), i l'IFCT, la UPVD, La Bressola, calandretes o l'escola Jordi Pere Cerdà de Sallagosa, per la part nord. “S'han compartit experiències i ja s'han establert les bases d'intercanvis entre escoles de cada banda”, diu Roser Bech. Els primers que es podrien apuntar a aquesta dinàmica podrien ser per exemple l'institut Illa de Rodes de Roses i el de Ceret, o l'escola Jordi Pere Cerdà de Sallagosa i les escoles occitanes calandretes.

La iniciativa d'aquest congrés neix d'una voluntat de col·laboració entre l'IEE de Figueres i l'Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, amb el suport de les administracions respectives de cada territori.

Superar la frontera

De les conclusions d'aquesta primera edició, la secretària d'organització de l'Institut d'Estudis Empordanesos destaca que s'ha fet una reflexió general de la situació actual amb el convenciment dels participants que hi ha coincidències i problemàtiques que s'han de treballar conjuntament en un mateix espai i superant l'aparent barrera d'una frontera que només és política. De cara al futur es planteja organitzar-ho cada dos anys obrint-lo a temàtiques que podrien ser arqueologia, literatura o paisatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt