Societat

societat

obituari

Mor Josep Xarles, històric activista veïnal de Sants

Fundador del Centre Social i exvicepresident de la FAVB, va tenir un paper crucial en les grans reivindicacions a la zona

El 2008 va rebre la medalla d'honor de Barcelona com a reconeixement

De caràcter afable però verb enèrgic, Josep Xarles Santaló ha estat, entre moltes altres coses, un dels últims grans referents del moviment veïnal barceloní gestat durant el tardofranquisme. Batallador en incomptables fronts, aquest veterà activista de 81 anys va morir diumenge a conseqüència d'una llarga malaltia. La cerimònia pel seu comiat serà demà, a les 16 hores, a l'església de Sant Medir.

Sant Medir, precisament, és un punt clau en la biografia de Xarles, en Xarles com li deien molts. Tot just aterrat a la capital catalana amb setze anys, aquí és on va començar a perfilar la seva militància social en un moment d'agitació en la lluita antifranquista –el naixement de Comissions Obreres, per exemple, no es pot entendre sense aquesta parròquia del barri de la Bordeta–. El 1971 va ser un dels fundadors del Centre Social de Sants, entitat de la qual va ser el primer president i on continuava sent el soci número 1 i que, des d'aleshores, ha estat l'eix vertebrador de les grans reivindicacions del districte. “En Xarles ha estat implicat en totes”, comenta Jordi Falcó, actual coordinador del Centre Social. Per concretar, això equival a enumerar les campanyes que es van dur a terme per fer l'actual parc de l'Espanya Industrial, la recuperació del Vapor Vell o, més recentment, per transformar l'antic recinte industrial de Can Batlló en un espai gestionat des de la ciutadania, entre moltes altres.

Amb Manel Andreu, un altre nom històric del moviment veïnal barceloní recentment traspassat, va accedir a la vicepresidència de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, a la qual va estar fortament vinculat i des d'on, entre moltes altres qüestions, va exercir un marcatge sever sobre grans projectes d'infraestructures com l'arribada de l'alta velocitat. “Els objectius s'aconsegueixen a còpia de pressió. No és una cosa simpàtica”, afirmava en una entrevista, tot i que, des de la fermesa, era un personatge que buscava el consens i l'acord. L'any 2008 va rebre la medalla d'honor de Barcelona com a reconeixement de la seva trajectòria.

Malgrat una salut cada cop més fràgil, va continuar exercint com a secretari del Centre Social fins al darrer alè sense desvincular-se de l'activitat de l'entitat. “En aquests últims anys és quan més l'hem vist disfrutar”, resumeix Falcó.

LA FRASE

En Xarles i gent com en Manel Andreu han format una generació d'activistes veïnals difícil d'imitar
Jordi Falcó
Coordinador del centre social de sants


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona