Societat

Mesures per millorar la seguretat dels autocars en l'aniversari de Freginals

El govern tindrà en compte factors de prevenció d'accidents a l'hora d'adjudicar concessions

Vol bloquejar els vehicles dels conductors beguts

El govern classificarà els autocars segons el seu nivell de seguretat amb un distintiu que es tindrà en compte a l'hora d'adjudicar noves concessions públiques. Aquesta és una de les mesures que va presentar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, just quan feia un any de l'accident a Freginals que va comportar la mort de tretze estudiants d'Erasmus en un accident d'autocar.

En la nova llei de transport de viatgers de Catalunya s'inclourà la necessitat que les empreses organitzadores de viatges en autocar facilitin les llistes de passatgers de cada trajecte que realitzin –tal com ja es fa amb els avions i vaixells–. A més, es vol promoure que els vehicles incorporin els últims avenços tecnològics tant en la seguretat activa –per evitar accidents– com en la passiva –per tal de minimitzar els danys–. El govern també va anunciar que s'incrementaran les inspeccions específiques sobre manipulació del tacògraf i altres elements de control.

En la roda de premsa d'ahir, Josep Rull va dir que disposem de noves tecnologies com l'Alcolock –que impedeix al vehicle arrencar si el conductor ha consumit alcohol– que s'haurien d'aplicar immediatament. De fet, va reclamar a l'Estat que, “per llei, tots els vehicles haurien de tenir aquest mecanisme”. En la presentació d'aquestes millores també hi va participar el conseller d'Interior, Jordi Jané, que va defensar l'ús del cinturó de seguretat en els autocars, ja que redueix “un 75% les possibilitats de morir”. D'aquesta manera, es desenvoluparan campanyes informatives per promoure'n la utilització i s'incentivarà que els vehicles incorporin elements d'avís i control.

Jané va dir: “El millor homenatge que podem fer a les víctimes és reforçar les mesures de seguretat”, però també va recordar que la majoria de “persones mortes no portaven el cinturó cordat i, en general, les que es van salvar, sí”. També va explicar que la falta d'una llista exhaustiva de passatgers en aquell accident “va dificultar les identificacions”. Actualment, la flota de busos a Catalunya és de 5.500 i hi ha més de 400 empreses dedicades a aquesta activitat.

LES FRASES

Gràcies per situar en aquest espai tan entranyable el record a les víctimes
Carles Puigdemont
president de catalunya
Volíem un racó que guardés la memòria d'aquests joves que mai oblidarem
Joan Elias
Rector de la ub

La UB recorda les víctimes

La Universitat de Barcelona va inaugurar ahir un espai de “record permanent” als estudiants morts l'any passat a l'accident d'autocar de Freginals. En aquest acte hi va participar el president Carles Puigdemont, qui va dir que com a país “vam donar el millor de nosaltres mateixos; tothom va fer el que va poder i es van salvar vides gràcies a una ràpida intervenció”. Per la seva banda, el llavors rector de la UB, Dídac Ramírez, va subratllar “la necessitat col·lectiva” de construir un espai de record a les víctimes. En la pedra procedent de Montserrat es pot llegir “En memòria de les víctimes de Freginals el 20 de març de 2017”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia