Societat

serveis socials

Un 20% d'usuaris de serveis socials, amb feina i sou precaris

El 70% de les llars que van a buscar ajuda als centres municipals estan en situació de pobresa severa

La renda familiar mitjana és d'11.611 euros, segons una macroenquesta a 12.000 usuaris

La renda mitjana de les llars dels usuaris dels serveis socials a Barcelona és d'11.611 euros, és a dir, de poc més d'un terç de la renda familiar mitjana a Catalunya, i el 75,4% es troben en una situació de pobresa relativa, és a dir, amb ingressos inferiors al 60% de la mitjana catalana. En el 70,2% dels casos, de fet, la situació familiar és de pobresa severa –o privació material severa, segons la terminologia oficial–. Les dades emanen d'una macroenquesta efectuada per l'Ajuntament a 12.300 usuaris majors de 16 anys dels centres de serveis socials municipals, que atenen 90.000 persones l'any.

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, va explicar que l'estudi, el més gran fet fins ara a Barcelona d'aquest tipus, “s'emmarca en el procés de millora dels serveis socials” que està previst completar a l'abril. La intenció és elaborar un diagnòstic tan afinat com sigui possible de les condicions de vida d'aquestes persones i analitzar així la forma més eficaç d'incidir en els que són “els dos principals condicionants de la pobresa: l'habitatge i la manca d'un sistema de garantia de mínims vitals”, va explicar l'edil. Una situació que no fa referència només a la gent sense feina. Segons l'estudi, el 19,5% dels usuaris sí que tenen feina. Ara bé, el seu salari és de mitjana de 540,6 euros al mes, una xifra per sota del salari mínim i del llindar de la pobresa.

L'enquesta reflecteix que l'usuari tipus és una dona de mitjana edat, amb fills a càrrec, de nacionalitat espanyol i que no té feina però n'està buscant. Per parts: el 71,95% són dones (que representen el 52,6% de la població); el 46,7% tenen entre 35 i 54 anys (una franja d'edat que correspon al 30,9% del cens), i el 56,5% han nascut a Barcelona o la resta de l'Estat. Els estrangers són el 43,4%, un percentatge que duplica el 22,5% que representen sobre el total de la població.

En l'aspecte familiar, la situació és especialment precària en llars amb menors dependents, que són el 49,7% de les que recorren als serveis socials. En el 62% d'aquests casos, els nens no disposen de roba nova; en el 54,8% no es poden permetre activitats d'oci regulars, i en el 55% no poden reunir-se de tant en tant amb amics. L'Ajuntament ahir només presentava un primer destil·lat de l'enquesta –“mai havíem tingut aquest nivell d'informació [sobre aquest col·lectiu]”, va dir Ortiz–, però el de les llars amb menors és, amb el de la gent gran, un dels dos àmbits dels quals preveu fer properament un buidatge de dades al detall.

L'enquesta també revela una baixa incidència dels ajuts. Només el 19,8% dels entrevistats admeten haver rebut ajuts finalistes destinats a sufragar part de les despeses de la llar, i el percentatge cau a l'1,2% quan es tracta d'ajudes econòmiques directes sense contraprestacions, com ara una pensió no contributiva.

L'estudi també inclou una valoració de l'atenció rebuda, que rep un 7,6 sobre 10 de mitjana. L'aspecte que obté la puntuació més baixa, un 6,8, és el temps d'espera per ser atesos. “En una situació de desbordament, aquesta bona valoració és una bona notícia”, va dir Ortiz.

LA XIFRA

120
persones
contractades mitjançant plans d'ocupació van enquestar, de febrer a juny del 2016, un total de 12.300 membres de 6.623 llars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS