Societat

Universitat de Girona

La comunicació al servei de la societat?

treball

El grup de recerca en Comunicació Social i Institucional de la UdG ha elaborat un llibre, ‘Comunicació, educació i compromís social', en què analitza i vol donar respostes a una societat més dependent de la informació per comprendre-la

La gegantina quantitat d'informació que es genera actualment és extraordinària, i s'arriba a extrems en què es planteja el concepte d'opulència comunicacional. Un ball de dades es pareix ja sigui des de la premsa –analògica o digital–, la telefonia o a la xarxa. Tot per formar una base de dades que creix exponencialment i que està, parafrasejant Marshall McLuhan, al discutible servei de l'aldea global.

El grup de recerca en Comunicació Social i Institucional (CSiI) de la UdG s'ha fet preguntes al voltant d'aquests i altres conceptes i ha elaborat el llibre Comunicació, educació i compromís social, un treball coral, que ha estat editat pels professor Lluís Costa i Mònica Puntí.

Segons explica el coeditor del treball, Lluís Costa, aquest s'insereix en les tasques que proposa la interrelació entre “els àmbits de l'educació i la comunicació, amb l'objectiu de donar respostes a les actuals exigències i necessitats d'una societat constituïda des de contextos de diversitat”. La gran importància del treball és l'èmfasi que posa en la necessitat d'ensenyar a descodificar els missatges. Per saber llegir qualsevol mitjà, en qualsevol llenguatge, el primer que cal, segons Costa, és saber, per exemple, qui és el propietari d'aquest mitjà i, a partir d'aquí, es pot començar a aprendre a descodificar. “Hem de procurar instruir els nostres joves, tant des del punt de vista del receptor com de l'emissor del missatge”, destaca Costa, i afegeix: “Vivim en una societat dominada per la tecnologia, i en aquest context hauríem de procurar que la tecnologia no es convertís en un fi en si mateixa, independentment de la utilitat que se li atorgui.” Davant d'aquesta realitat comunicativa, la qüestió és: com ha d'actuar el sistema educatiu? “En l'àmbit de la docència hem de ser molt curosos a l'hora d'explicar el sentit i el funcionament de la comunicació. Cal, doncs, prioritzar el que ja hem exposat”, destaca, i afegeix que la comunicació “es converteix en un material estratègic de primera categoria i que el poder, és clar, malda per controlar-la”.

El llibre es presentarà demà, a dos quarts de vuit del vespre, a la seu de la Fundació Valvi, a Girona, i anirà a càrrec de Salomó Marquès i de l'educadora Laia Pèlach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona