Medi ambient

Reportatge

Perdre aigua en temps de sequera

Una canonada d’aigua potable a Cabrera d’Anoia té contínues fuites des de fa més de quatre anys

L’alcalde confia a arreglar-ho aviat

Fins a cinc punts de fuita en poc més de mig quilòmetre de canonada, i visibles pegats a la calçada com a prova de les nombroses reparacions que s’han anat fent en els últims anys. Els veïns de la urbanització del Castell, a Cabrera d’Anoia, fa anys que se’n queixen a l’Ajuntament, però les fuites d’aigua potable són visibles a la carretera que els porta a casa. I ara la situació s’agreuja, perquè des del 29 de setembre passat l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) ha decretat una situació de prealerta per sequera que afecta notablement l’aqüífer de Carme-Capellades. Ara s’han decidit a recollir signatures per demanar un acord entre l’administració local i Sorea, l’empresa que gestiona el servei municipal d’aigua amb una concessió de llarga durada. Volen que es repari i es modernitzi la instal·lació per evitar que es perdi aigua com passa ara.

Precisament, ara l’alcalde, Jaume Gorrea, diu que entén perfectament els veïns. Assegura que aquesta va ser una demanda seva mentre van estar a l’oposició fins al maig del 2019 i que ha estat una de les seves prioritats en aquests dos anys de mandat. “Hem demanat subvencions a l’ACA en dues ocasions i les dues vegades ens les han denegat”, explica l’alcalde. Atesa la impotència de no tenir el pressupost necessari per assumir la modernització de la xarxa en aquest punt, l’Ajuntament va aconseguir el mes de juliol passat el compromís de l’ACA d’assumir el cost de l’obra i, precisament, el projecte (que costa 115.000 euros) està en període d’exposició pública. “Si no passa res d’estrany, a final de mes haurien de poder començar les obres per a la modernització d’un tram de 700 metres, que és el més urgent”, assegura Gorrea. Segons ell, l’objectiu del govern municipal és anar canviant i modernitzant tota la instal·lació: uns 10 quilòmetres, que van des dels pous del Castell fins al nucli de Canaletes.

Aquesta instal·lació transporta l’aigua de boca del poble, però són canonades de fibrociment molt antigues que pateixen a causa de la pressió de l’aigua que baixa, i això provoca fuites contínuament. Alguns pagesos de la zona fins i tot han hagut de deixar part dels seus terrenys sense cultivar perquè l’aigua que s’acumula a la seva finca impossibilita que hi entrin amb el tractor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona