Medi ambient

Interior demana als boletaires que adoptin les mesures de seguretat bàsiques al bosc

Els Bombers ja han fet una quarantena de serveis per rescatar persones perdudes o accidentades quan feien aquesta activitat

Els Agents Rurals recomanen collir només les especies que es coneguin bé i insten a tenir cura de l’entorn

El departament d’Interior ha fet aquest dijous una crida als boletaires perquè adoptin les mesures de seguretat bàsiques quan vagin al bosc.

El govern ha constata que aquesta pràctica, amb una gran tradició al país, cada vegada atrau més persones i també augmenten els serveis per buscar boletaires perduts o accidentats a la muntanya.

De fet, fins al 19 d’octubre els Bombers han realitzat 43 serveis d’aquest tipus, la majoria al Berguedà (13) i al Ripollès (10). També s’han 4 actuacions a l’Alt Urgell i diverses a onze comarques més.

Per evitar que aquesta activitat acabi en un mal tràngol, els Bombers recomanen adoptar mesures de seguretat com fer seguiment de la situació meteorològica i no sortir al bosc quan s’esperi mal temps; vestir de colors vius o dur armilla reflectant; anar ben calçat i dur roba d’abric; portar aigua i menjar; informar amics o família d’on es preveu estar, i ser conscients de les pròpies capacitats físiques.

Per evitar perdre’s al medi natural, el cos assenyala que és molt important agafar punts de referència a l’entorn, com camins, barrancs o el lloc on s’ha estacionat el vehicle. També recorda que a la tardor els dies s’escurcen i cal calcular bé la sortida per no quedar-se sense llum.

Una altra bona mesura de cara a sortir a la muntanya és dur sempre un telèfon mòbil amb la bateria carregada, ja que permet accedir al telèfon d’emergències 112 encara que no es disposi de cobertura.


Tenir cura amb els bolets i l’entorn
Per la seva banda, el cos d’Agents Rurals demana collir només les espècies que es coneguin molt bé, ja que n’hi ha de molt tòxiques que es poden confondre fàcilment amb els bolets comestibles i poden arribar a ser mortals. És el cas, per exemple, del rovelló (comestible) i la lletraga (tòxic) o dins de les Amanites, l’ou de reig (comestible) i l’amanita faloides –o farinera borda- (letal), que acostumen a sortir al mateix lloc.

La policia mediambiental recorda també que, amb l’objectiu de no malmetre l’entorn, cal collir els bolets amb cura i no fer malbé el substrat. D’aquesta forma, aconsella dur els bolets que s’hagin collit en un cistell airejat per afavorir la dispersió d’espores.

Els Agents Rurals avisen que no es pot aparcar en camps, prats i entrades de camins, i fan incidència, especialment, en el fet de no obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències ni de tractors de veïns de la zona.

Així mateix, subratllen que als entorns natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge que cal respectar. En aquest sentit, cal mantenir una distància de seguretat amb els ramats i evitar espantar-los o fer sorolls innecessaris.

Finalment recorden que cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona