Medi ambient

Un centenar de països prometen acabar amb la desforestació el 2030

El Brasil, la Xina i Rússia se sumen al pacte durant la COP26 de Glasgow

S’aposta per reduir un 30% les emissions de metà per al 2030

Més de 100 països han acordat aquest dimarts acabar amb la desforestació el 2030. En una declaració conjunta firmada pel Brasil, la Xina i Rússia, un total de 105 països es comprometen a “revertir la pèrdua de boscos i la degradació del sòl” el 2030 i a “accelerar la restauració” dels ecosistemes. És el primer gran pacte que s’assoleix a la 26a Conferència Mundial del Clima (COP26) de Glasgow. Més de 30 països ja van signar un acord d’aquest tipus el 2014, però l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura de les Nacions Unides (FAO) alerta que “l’alarmant ritme” de degradació forestal continua i està i implicant una “pèrdua contínua de biodiversitat”.

La FAO calcula que entre el 2015 i el 2020 cada any la desforestació afecta 10 milions d’hectàrees, principalment per l’expansió agrícola. L’agricultura comercial a gran escala, especialment la ramaderia i el cultiu de soja i palma d’oli, va representar el 40% de la desforestació tropical entre el 2000 i el 2010, i l’agricultura de subsistència local un altre 33%, segons dades de la FAO.

En aquest sentit, més de 80 països ha acordat reduir un 30% les emissions de gas metà a l’atmosfera el 2030. “És una de les coses més efectives que podem fer”, ha assegurat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, aquest dimarts en un acte a la 26a Conferència Mundial del Clima de Glasgow (COP26) per presentar aquest acord.

Von der Leyen ha anunciat que el mes que ve presentarà una proposta per “regular” aquestes emissions a la Unió Europea. En concret, la CE pretén “mesurar i verificar” les emissions, així com posar-hi límits. A part dels sectors energètics com el del gas o el petroli, Von der Leyen ha avisat que augmentaran el focus en l’agricultura.

Al seu torn, el president dels Estats Units, Joe Biden, també ha anunciat mesures per reduir l’emissió de metà i assegura que “treballarà amb pagesos i ramaders” perquè “és una font significativa” d’aquest gas.

Contribució de la UE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha anunciat aquest dimarts que la UE destinarà 1.000 milions d’euros els pròxims 5 anys a restaurar boscos d’arreu del món. Uns 250 milions d’euros aniran a la conca del Congo, la segona selva tropical més gran del món que comparteixen vuit països: Camerun, República Centreafricana, República Democràtica del Congo, República del Congo, Guinea Equatorial, Gabon, Burundi i Ruanda.

“Recuperar els boscos”

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha instat aquest dimarts a protegir i “recuperar els boscos” per detenir la pèrdua de biodiversitat en el planeta. Durant la inauguració de l’acte dedicat a boscos i terra a la cimera del Clima de l’ONU a Glasgow, el líder conservador ha dit que “el canvi climàtic i la biodiversitat són dues cares de la mateixa moneda”, de manera que mentre es combat una, s’ha de protegir l’altra. Al mateix acte, ha intervingut el president de Colòmbia, Iván Duque, que ha destacat el compromís del seu govern de declarar un 30% del país àrea protegida el 2022, molt abans de la meta general de 2030, “perquè s’ha d’actuar ara”. El gran anunci d’aquest dimarts de la COP26, és la firma per un centenar de líders mundials, de països que representen el 85% dels boscos del planeta, d’una declaració en la que es comprometen a “detenir i revertir la deforestació i la degradació de la terra”per al 2030.

Compromís Biden

El president d’EUA, Joe Biden, ha anunciat aquest dimarts un pla per protegir els boscos a nivell global que comptarà amb “totes les eines: polítiques, diplomàtiques i financeres”, a el mateix acte de la cimera del clima. Ha assegurat que serà “el primer d’aquest tipus” i que amb l’ajuda del Congrés dels Estats Units mobilitzarà 9.000 milions de dòlars fins a 2030 per protegir la biodiversitat del planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona