Medi ambient

El nou esborrany d’acord de la COP26 suavitza les demandes en combustibles fòssils

El text ha de ser examinat durant el matí pels ministres en el plenari de la COP26

El nou esborrany d’acord de la cimera del clima COP26, que ha estat presentat aquest divendres al matí per la presidència britànica, redueix les demandes als països en l’eliminació del carbó i les subsidis als combustibles fòssils.

Si en el primer text, publicat dimecres, es cridava als països a “accelerar la fi del carbó i els subsidis als combustibles fòssils”, el segon esborrany es limita a reclamar l’eliminació dels “subsidis ineficients a combustibles fòssils” i dilueix la petició en un paràgraf sobre el desenvolupament de noves tecnologies netes.

El text ha de ser examinat durant el matí pels ministres en el plenari de la COP26.

La cimera “crida a les parts a accelerar el desenvolupament, desplegament i disseminació de tecnologies i l’adopció de polítiques per a passar cap a sistemes energètics de baixes emissions, augmentant ràpid la generació d’energia neta i accelerant l’eliminació del carbó i dels subsidis ineficients per als combustibles fòssils”, diu el text.

La inclusió dels combustibles fòssils per primera vegada en un document de l’ONU havia aixecat grans recels entre els països productors i s’espera que sigui un dels punts més contenciosos en les negociacions d’aquest divendres.

Alhora, el nou esborrany requereix a les parts que revisin i reforcin els seus plans nacionals de reducció d’emissions per al 2030 abans de finals de 2022, per fer-los compatibles amb l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5 graus per a final de segle.

Està previst que la cimera acabi aquest divendres, però la quantitat de discrepàncies que hi ha, sobretot en qüestions com el finançament als països en desenvolupament per a la seva adaptació, fan preveure que es pugui allargar més enllà d’aquest divendres.

El laboratori d’idees E3G ha destacat que el nou esborrany conté noves ambicions en reducció d’emissions i un equilibri més gran entre les mesures de mitigació i adaptació, encara que “pugui no ser necessari per a crear confiança de que hi haurà un finançament suficient”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA