Medi ambient

Les cooperatives agràries demanen la dimissió del ministre Garzón

Defensen el paper de la ramaderia

La FCAC considera “dolorós i incomprensible el dur atac” proferit pel titular de Consum contra aquest sector

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) demana la dimissió del ministre de Consum, Alberto Garzón, després de les “inacceptables” afirmacions que va pronunciar en una entrevista a ’The Guardian’ i, sobretot, per referir-se a hipotètiques exportacions des de l’Estat de carn de baixa qualitat procedent d’animals maltractats. Les cooperatives agràries consideren “dolorós i incomprensible el dur atac proferit per Garzón” i lamenten que “una vegada més el titular de Consum assenyali el sector ramader com a causant principal del canvi climàtic, presentant informació tergiversada i emetent desqualificacions generalitzades que no es corresponen amb la realitat del sector ramader català”.

La Federació de Cooperatives Agràries critica que el ministre de Consum “generalitzi i assumeixi que la problemàtica de la ramaderia gira al voltant del model de les macrogranges, quan aquestes no representen pas el panorama productiu majoritari del territori”. “En tot cas, i en aquelles zones on hi ha instal·lades granges de més capacitat, aquestes compleixen estrictament la legislació vigent, inclosa la normativa d’ordenació d’explotacions dels diferents sectors, que estableix en alguns casos capacitats màximes, i que han estat aprovades pel mateix executiu a què pertany el ministre”, afirmen des de la FCAC.

D’altra banda, les cooperatives agràries consideren “greu i nociu” que, “en lloc d’impulsar i construir un debat sobre el futur model productiu, un ministre del govern espanyol faci acusacions de tal gravetat, basades en arguments fal·laços, en un mitjà de comunicació estranger”. “Aquestes declaracions podrien tenir un important impacte comercial al sector ramader carni, altament dependent del comerç internacional”, adverteixen.

Des de la FCAC, remarquen que “el sector ramader està totalment compromès amb la sostenibilitat mediambiental i compleix estrictament el model de producció europea, que és el més estricte del món”. A més, posen de relleu que “fa anys que el sector ramader treballa en la millora del benestar animal, concretament a través del desenvolupament de certificacions de benestar animal impulsades pel propi sector des de les interprofessionals, o de manera privada amb segells ja existents”.

La FCAC destaca que Catalunya exporta el 51% en volum i el 49% en valor del total de la carn exportada per l’estat espanyol i el 22% en volum i 26% en valor de la Unió Europea. “Aquestes dades avalen l’enorme professionalització del sector, que ha aconseguit assolir uns estàndards de benestar, salut animal, qualitat de la producció i eficiència molt elevats i que són lloats a tot el món”, sostenen les cooperatives agràries.

Així mateix, també remarquen “el paper que juguen els sectors ramaders en la vertebració del territori, el manteniment de la població rural i del paisatge, i la seva contribució a l’economia on la ramaderia roman i no es deslocalitza”.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, juntament amb Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, espera una rectificació del ministre de Consum i l’emplaça a dimitir després de les afirmacions fetes per Garzón, “clarament perjudicials per a un important sector productiu”. Les cooperatives exigeixen al titular de Consum establir una coordinació amb el ministre d’Agricultura abans “de llançar els seus missatges amb dades contrastades”. A la vegada, insten Alberto Garzón a “dirigir més els seus esforços a evitar la competència deslleial d’aliments procedents de països tercers que no compleixen els mateixos estàndards de producció que els europeus, i són menys sostenibles comprometent la rendibilitat i la viabilitat de les explotacions ramaderes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona