Medi ambient

Nou pla de prevenció d’incendis per fer front a l’emergència climàtica

El Govern hi destina 72 milions d’euros

La consellera Jordà alerta de l’amenaça que suposen els focs de sisena generació i sosté que cal estar preparats

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rurals invertirà 72 milions d’euros en el nou pla de prevenció d’incendis per al període comprès entre el 2022 i el 2025. Es tracta d’una xifra que multiplica per sis els recursos destinats fins ara, passant dels 3 milions d’euros anuals als 18 milions d’euros. L’objectiu del Govern és “preparar els boscos catalans” per fer front a l’emergència climàtica i els focs de sisena generació. Així ho ha explicat aquest dijous la consellera Teresa Jordà, que ha avisat de la “vulnerabilitat” de la zona mediterrània. “Es preveu que els pròxims anys es produeixi un 50% més d’incendis forestals”, ha apuntat, “no és una opinió, és informació”.

En aquest sentit, Jordà ha afirmat que també poden augmentar els fenòmens “extrems” com les seques, les pluges torrencials o les tempestes elèctriques. Per tot plegat, ha insistit que cal estar a punt per gestionar de la millor manera possible uns incendis “poc previsibles” que cada vegada es propaguen més ràpidament. “Els experts diuen que els incendis s’apaguen a l’hivern, que no sigui només una frase feta”, ha dit.

Pel que fa al pla, ha assenyalat que es tracta del més “ambiciós” de la història de Catalunya, que permetrà executar tot tipus d’actuacions a mitjà i llarg termini. “El país ha d’estar preparat, amb un paisatge que faci possible que els incendis es puguin apagar”, ha explicat, “fer prevenció és actuar ambientalment i garantir la salut de la biodiversitat”.

Les diverses línies d’actuació

Els 18 milions d’euros anuals es destinaran a diverses línies d’actuació, tal com ha explicat la directora general d’ecosistemes forestals, Anna Sanitjas. La més ben dotada serà de les infraestructures de prevenció d’incendis, en la qual es destinaran 6,8 milions d’euros. Així, es podrà actuar en totes les zones prioritàries del Prepirineu de Lleida, els massissos litorals de la Costa Central i la Costa Brava, les zones muntanya interior de Tarragona i Terres de l’Ebre i la Catalunya Central.

En totes elles, es planificarà la prevenció i se les dotarà d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), recolzada al territori i amb una coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal.

5milions d’euros aniran a la prevenció d’incendis en finques privades, ja que el 75% de la superfície forestal de Catalunya és d’aquest tipus. Per això, la conselleria obrirà una nova línia d’ajuts per dur a terme actuacions estratègiques a través del Centre de la Propietat Forestal.

D’altra banda, es destinaran 2 milions d’euros per a reforçar els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que passaran de 3 a 7 establint noves unitats permanents a Ulldemolins (Priorat), Gandesa (Terra Alta), Calaf (Anoia) i Girona (Gironès), per donar cobertura executant feines de prevenció tot l’any i a tot el territori. A més, s’invertirà 1 milió d’euro en la modernització del material i vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

També es multiplicaran per tres (2,4 milions d’euros) els ajuts per a fomentar l’establiment i manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans que limitin directament amb terrenys forestals. Es crearà una nova línia de suport als ens locals, prioritàriament adreçada a municipis petits i amb pocs recursos, que cobreixin accions no incloses en la convocatòria actual com poden ser el suport a la planificació.

Finalment, es desenvoluparà una nova aplicació mòbil per gestionar les activitats amb risc d’incendi forestal. El programa informàtic que es va posar en funcionament fa més de 10 anys ha esdevingut una eina important en la prevenció d’incendis amb més de 100.000 notificacions anuals entre comunicacions de crema i autoritzacions per fer foc, que ara s’actualitzarà amb la nova aplicació.

Alhora, també es modernitzaran les eines de previsió del perill d’incendi forestal, incorporant la intel·ligència artificial, les fotografies de satèl·lit i els mapes de variables biofísiques i de cobertes, que permetran una major concreció territorial i temporal dels diferents episodis de perill.

Pendents dels Next Generation

Sanitjas ha afegit que als 72 milions d’euros previstos pel Govern s’hi afegiran un total de 7 milions d’euros provinents dels fons Next Generation, que es destinaran a infraestructures de prevenció d’incendis a tot Catalunya fins a l’any 2026.

L’entorn de la presentació

La presentació del nou pla de prevenció s’ha fet a la masia de la Torre Negra, situada al Parc Natural de Collserola, a Sant Cugat del Vallès. Precisament, una de les assistents ha estat la seva alcaldessa, Mireia Ingla, que ha agraït el suport de les ADF al municipi i ha posat en valor el territori que l’envolta. En el marc d’aquesta convocatòria, Ingla ha aprofitat per anunciar que la Torre Negra serà un equipament municipal a partir d’aquest divendres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva