Medi ambient

La burocràcia i la sobreprotecció frenen la prevenció del foc

Acció Climàtica denega cremes prescrites i tales controlades que podrien evitar incendis o reduir-ne l’impacte

Els experts avisen que hem de ser conscients que per conservar el territori cal sacrificar-ne una part

La burocràcia, les traves administratives i el sobreproteccionisme de la flora i la fauna s’han convertit en el principal fre a la gestió forestal i a la prevenció d’incendis. Als noranta, Catalunya tenia vuit milions de metres cúbics de massa forestal, una xifra que en poc més de 20 anys s’ha multiplicat gairebé per 20 fins a assolir els 150 milions de metres cúbics. Aquestes xifres són un clar indicatiu de com s’ha expandit i ha crescut la biomassa sense aturador i sense que l’administració pública hagi posat en marxa mesures realment efectives sobre el territori per frenar aquesta tendència que ha acabat convertint els boscos catalans en un autèntic polvorí.

Els experts fa anys que adverteixen que aquesta situació, sumada als efectes del canvi climàtic, és insostenible i ens aboca a un escenari tan extrem que, avui, el Pirineu ja és una de les serralades del sud d’Europa amb més risc que s’hi produeixi un gran incendi. L’abandonament progressiu dels conreus i la ramaderia, afegit a les traves legals i a un model de gestió encara basat en el sobreproteccionisme romàntic dels vuitanta, ha format una tempesta perfecta i impossible d’aturar: “Tan sols podem aspirar a minimitzar-ne els efectes amb un canvi radical de model i de mentalitat que, tant sí com no, requereix renúncies i sacrificis en benefici de la sostenibilitat”, mantenen els experts. No es tracta, insisteixen, d’un discurs apocalíptic, sinó de la realitat. Sense anar més lluny, el mes de juny passat, als termes d’Olivella i Sant Pere de Ribes, a tocar del Parc Natural del Garraf, van cremar més de 280 hectàrees de pi blanc en dos incendis que van afectar la mateixa zona on fa sis anys la mateixa Generalitat (l’antic Departament de Medi Ambient) va denegar un permís perquè els bombers (Interior) fessin cremes prescrites (12 hectàrees) per reduir el potencial forestal i formar espais adequats per frenar el foc en cas d’incendi. L’argument per denegar el permís va ser que es posava en risc l’hàbitat de la tortuga mediterrània. Les contrapropostes dels bombers per adaptar les cremes a la presència d’aquesta espècie no van servir perquè els tècnics reconsideressin la posició. Sis anys després, la realitat ha evidenciat que aquella decisió va ser un error: la crema de 12 hectàrees hauria pogut evitar la destrucció de més de 280 hectàrees i reduir l’afectació de l’hàbitat de la tortuga.

Aquest exemple en cremes prescrites ha estat una tònica generalitzada en l’administració en vista de les propostes de tales controlades o accions per desbrossar el sotabosc. “Som víctimes d’una burocratització i unes lleis desfasades que, sumades a la falta de recursos i personal qualificat, impedeixen actuar de manera racional i proporcionada respecte al moment que vivim”, asseguren els experts. Ara, segons ells, hem d’escollir entre sacrificar part del paisatge per conservar-ne la resta o directament renunciar-hi i assumir el risc de deixar que l’abandonament i el canvi climàtic facin la seva feina.

LES XIFRES

150
milions
de metres cúbics de massa forestal s’acumulen als boscos catalans, gairebé vint vegades més que fa vint anys.
60
per cent
de la massa forestal del país gestiona França, mentre que a Catalunya la gestió només arriba al 18%.
La defensa ambiental i el món forestal, a vegades, han entrat en conflicte
ANNA SANITJAS DIRECTORA D’ECOSISTEMES FORESTALS

“L’opció de no fer res és la pitjor solució”

C. Morell

Anna Sanitjas ha passat de ser la degana dels enginyers forestals de Catalunya a ser la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi dins una gran conselleria que, per primera vegada en la història, aborda el tema del canvi climàtic des d’una perspectiva inclusiva amb el sector primari.

“Vivim un canvi de paradigma –diu ella–, en el qual ens adonem, com a societat, que el bosc no és una foto fixa, no és aquell espai idíl·lic que visitem quan anem d’excursió, sinó que és un ecosistema dinàmic, molt afectat i debilitat a causa del canvi climàtic que hem provocat els humans.” Sanitjas reconeix els problemes burocràtics que genera l’administració per poder fer front a la realitat forestal del país: “Hi ha molt a millorar en un sector en què, a vegades, la defensa ambiental i el món forestal entren en conflicte.” I assumeix el repte de treballar per simplificar els processos. Sanitjas defensa l’aposta del departament per una inversió de 18 milions anuals durant quatre anys per incentivar les tasques de prevenció, i la redacció, per primer cop, del pla general de política forestal de Catalunya. Però, mentrestant, assegura que l’opció de no fer res per conservar el que hi ha és la pitjor solució.

72 milions en quatre anys per prevenir els incendis

Amb la creació ara fa poc més d’un any del nou macrodepartament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb la republicana Teresa Jordà al capdavant, la Generalitat ha fet una aposta valenta per preparar el país per als irreversibles efectes del canvi climàtic i la transició energètica. La nova conselleria aglutina la mateixa estructura de l’antic Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i assumeix competències legislatives i executives clau en l’àmbit del medi natural i la gestió dels boscos. El mes de gener passat, la mateixa consellera Jordà va anunciar una inversió històrica en la prevenció d’incendis forestals de 72 milions d’euros en els pròxims quatre anys. Els 18 milions d’inversió anuals es destinaran, entre altres coses, a la dotació d’infraestructures bàsiques de prevenció als anomenats perímetres de protecció prioritària (PPP) –on hi ha un risc més elevat–, a la millora de la protecció de les urbanitzacions i en ajudes a finques privades que impulsin actuacions dirigides a la prevenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona